Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helyesírásban az élen

Helyesírásban az élen Cseperedő

Balló Andrea Bernadett a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum nyolcadik osztályt végzett diákja, aki már elemistaként is különböző anyanyelvi vetélkedőkön bizonyított. Legutóbb a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny országos harmadik helyezettjeként kapott meghívást a Budapesten megszervezett nemzetközi döntőre, ahol tisztességgel helytállt.

Hirdetés
Hirdetés

– Andrea szerény, visszafogott lány, aki rengeteg energiát fektet a tanulásba, lelkiismeretesen végzi el a vállalt többletfeladatokat, rendkívüli a munkabírása. Tele van lendülettel, életörömmel, vidám, szerethető egyéniség. Már ötödik osztály óta, minden évben részt vett a versenyen, gyakorlatilag az a rengeteg munka, amit évről évre felhalmozott, mostanra ért be. Ahogy teltek az évek, egyre otthonosabban mozgott a helyesírás berkeiben, egyre magasabb pontszámot, helyezést ért el. Ahogyan láttam a fejlődésének az ívét, sejtettem, hogy a nemzetközi megmérettetés lesz a következő állomás – mondta dr. Kovács Anikó magyartanár.

– Engem meglepetésként ért, amikor megtudtam, hogy versenyezhetek Budapesten. Bár a Kárpát-medencei döntőn nem értem el dobogós helyezést, viszont sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam – kapcsolódott be a beszélgetésbe a diáklány.

A helyesírás alapjait az elemi osztályban sajátította el, később erre az alapra épülhettek rá a bonyolultabb példák és szabályok. A vetélkedőre következetesen és kitartóan készült.

– A verseny előtti ismétlést, felkészülést nem hagytam az utolsó pillanatokra, fokozatosan, hétről hétre fejlesztettem a képességeimet főként feladatlapok megoldásával, illetve tollbamondással. Ebben a magyartanárnőm, egyben osztályfőnököm, dr. Kovács Anikó segített és támogatott. A felkészülést sohasem éreztem tehernek, így amikor csak szabadidőm volt, a helyesírással foglalkoztam. A verseny által sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam, rengeteg dolgot tanulhattam az anyanyelvem szépségeiről és értékeiről. A versenyre való felkészülés alatt jobban tudatosult bennem, hogy a szorgalom, a kitartó és kemény munka nem eredménytelen. Ugyanakkor a Budapestre való látogatás is élmény volt számomra, hiszen új helyeken járhattam, és új embereket ismerhettem meg – mesélte a diáklány.

– Azt gondolom, hogy azok a diákok, akik ilyen típusú versenyeken vesznek részt, azáltal, hogy vállalják a készüléssel járó erőfeszítéseket, hatalmas többlettudásra tesznek szert. A cél az ismeretek megalapozása, elmélyítése, nem föltétlen az oklevélben mérhető eredmény. Ugyanakkor van ezeknek a megmérettetéseknek egy roppant izgalmas hozadéka, ami messze túlmutat a megoldandó feladatlapon.

Az a tény, hogy el kell utazni a verseny országos, esetleg nemzetközi helyszínére, újabb kulturális ingerekkel, barátságokkal teszi gazdagabbá a versenyző személyiségét. A tanárnak is kihívás folyamatosan benne maradni a körforgásban, a tanárkollégákkal való találkozás, ismerkedés, a verseny idejére számukra szervezett tapasztalatcserék, szakmai fórumok újabb lendületet adnak a folytatáshoz – fejtette ki a pedagógus.

Andrea gimnáziumi évei alatt rendszeresen részt vett a Simonyi Zsigmond-versenyen, a legjobb eredményeket hetedik osztályban és idén érte el.

– Tavaly az országos fordulón vehettem részt, idén pedig sikerült eljutnom a Kárpát-medencei döntőre is. Ez volt a legnagyobb cél, amit kitűztem magamnak a helyesírási versennyel kapcsolatban. A versenyeken minden tőlem telhetőt megteszek, így a kevésbé kiemelkedő eredmények sem bizonytalanítanak el – emelte ki.

– Andi sikere számomra annak a meggyőződésnek a visszaigazolása, hogy az elvégzett munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, hogy érdemes olykor talán erőn felül is vállalni, mert Kurt Hahnt idézve „Mindannyian többre vagyunk képesek, mint gondolnánk. Ha ezt valaki tudatosítaná bennünk, soha többé nem elégednénk meg kevesebbel.” A pluszmunkához erőt a megszerzett tudásnak az élménye ad, az a folyamat, ahogyan egymásra épülnek az ismeretek, a bejárt út végén a mérhető eredmény – fejtette ki a tanár.

Andrea szeret olvasni, a kedvenc írónője Szabó Magda, aki az Abigél, a Születésnap és a Sziget-kék című regények miatt nyerte el a tetszését. Kedvenc költői közé inkább a klasszikusok tartoznak: Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor és Arany János.

A sikeres képességvizsga után a nyarat kikapcsolódással, lazítással tölti.

– Próbálok minél több időt a számítógéptől távol, a szabadban, a természetben tölteni, ezért sokat sétálok, kirándulok a családommal, sportolok. Az iskolai tevékenységek mellett nem igazán volt más rendszeres elfoglaltságom, szabadidőmet főként kikapcsolódással, filmnézéssel, illetve a barátaimmal töltöttem – mesélte.

Andrea középiskolai tanulmányait a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, a természettudomány profilú osztályban kezdi meg.

– Konkrét elképzelésem jelenleg még nincs arról, hogy felnőttként mivel foglalkozom majd. Különösen szeretem a magyart és az angolt, viszont a reáltantárgyak sem állnak távol tőlem. Úgy gondolom, líceumi éveim alatt lesz időm eldönteni, mivel szeretnék majd foglalkozni a későbbiekben

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások