Felhívás!

„Forradalmár” diákok

„Forradalmár” diákok Cseperedő

A háromszéki diákok is szereplői voltak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepségeken. Kézdiszentkereszten vendégeket is fogadtak, Orbaiteleken az iskola névadójára emlékeztek.

Határtalan barátság

„Minden márciusban fontos esemény a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskolában méltón megemlékezni az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. Idén kettős ünnepre készültünk.

A március 15-i ünnepség mellett a Határtalanul program keretében sikerült vendégül látnunk a mezőhegyesi iskola VII. A osztályának 15 tanulóját és kísérő tanáraikat: Maczák Andrásné Ica nénit, az osztályfőnököt és Kocsis Gyula történelemtanárt. Mindannyiunk számára megtiszteltetés volt megismertetni velük iskolánkat, falunkat, múltunkat, jelenünket, történelmi és természeti kincseinket: templomainkat, a borvizet, a kőbányát. A két iskola hetedik osztályos tanulói közösen vettek részt magyar- és matematikaórákon, tanultak, kirándultak, ismerkedtek, barátkoztak határtalanul.

Vendégeink számára különleges élmény volt bejárni Kézdiszentkereszt hegyre kapaszkodó apró utcáit, a kőbányát, a Perkőt, ahonnan talán a világ végére is el lehet látni, és meghatódottan vettek részt a március 15-i ünnepségen, ellátogattak a Nyergestetőre, a Szent Anna-tóhoz.

Baráti kapcsolatunk a mezőhegyesi iskola tanulóival és tanáraival több éves múltra tekint vissza. Több ízben táboroztunk már kézdiszentkereszti gyerekekkel Mezőhegyesen, és onnan is gyakran jött látogatócsoport hozzánk. Tartós baráti kapcsolatok alakultak ki. Minden találkozás bizonyíték arra, hogy szükségünk van egymásra, fontosak vagyunk egymásnak, jó nekünk együtt lenni határon innen és határon túl, határtalanul… Pedagógusokként úgy véljük, ez a mi feladatunk és felelősségünk: gyermekeink számára lehetőséget teremteni az ismerkedésre, barátkozásra. Reméljük, hogy még sokszor örülhetünk egymás társaságának, tanítványaink maradandó élményekkel, életre szóló baráti kapcsolatokkal gazdagodnak.

(A kézdiszentkereszti iskola tanári közösségének nevében, Gábor Judit tanítónő)

Dallal és verssel

Az orbaiteleki iskolások március 15.-én a faluban szervezett emlékünnepélyen vettek részt. Iskolánk névadójának, Horváth Károly szabadságharcosnak az emlékművénél a kisdiákok verssel, énekkel emlékeztek a település hősére. Az első osztályos Finta Eszter Gyopár 1848-dik évben című dallal lépett fel, majd Bartók Dávid harmadikos kisdiákkal közösen a közismert Hazám, hazám, édes hazám című dalt adták elő. A közönség (szülők, nagy szülők, falubeliek, a barátosi polgármesteri hivatal és az egyház képviselői) tapssal fejezték ki köszönetüket a felemelő előadásért. A műsort az emlékhely megkoszorúzása követte. Élmény volt a gyerekeknek a katonás menetelés is a barátosi Fúvószenekar katonadalainak hallatára. (Pap Izabella)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.