Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fő téma: a kreativitás

Az 1991-ben létrejött Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a magyar állam támogatásával már 26 éve szervezi a Bolyai Nyári Akadémiát, lehetőséget teremtve a romániai és határon túli magyar pedagógusoknak a továbbképzésre.

Az utóbbi években tematikusan építik fel a képzéseket. A tavaly a játékon volt a hangsúly, ezt az évet a kreativitásnak szentelték. A képzések során, három hétig különböző szekciókban folytak a tevékenységek. A fő képzés július 16–20. között zajlott a csíkszeredai Apáczai Csere János Továbbképzési Központban, ahol a tanárok szakterületeiknek megfelelően voltak elosztva.
Én az élménypedagógia képzésen vettem részt, más osztályfőnökökkel, óvónőkkel és tanítókkal közösen. Számunkra a játékos és az önismereti tevékenységek jelentették az igazi élményt. A képzés során, kiscsoportban kidolgoztuk az osztályaink részére egy 5 napos élménypedagógia tábornak a programját, amit akár a következő Iskola másként héten vagy a vakációkban meg is valósíthatunk.
Ennek a továbbképzésnek az élményét a kézdivásárhelyi Orbán Imola tréner (Bóbita Egyesület) színvonalas tevékenysége mellett a csoport összetétele adta, hisz annak ellenére, hogy a résztvevők Erdély és a Partium minden részéről érkeztek, hamar igazi csoporttá, közösséggé kovácsolódtak össze. Így egymásra hangolódva sikerült nagyon mély és hatékony munkát kifejtenünk. A hét színfoltjai voltak az esti „munkapontok”, ahol a csoportmunka tovább folytatódott, közösen a többi szekció résztvevőivel. A csíkszeredai Tanítók Házának ízlésesen és barátságosan berendezett bentlakása hozzájárult ahhoz, hogy a napi fáradalmakat kipihenhessék mindazok, akik a vakációjukból egy hetet a szakmai fejlődésükre szántak.

dr. Kinda Eleonóra, Székely Mikó Kollégium

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük