Hirdetés
Hirdetés

Farsang Kisbaconban

Farsang Kisbaconban Cseperedő

Február 22-én hagyományos farsangi mulatságot tartottunk a kisbaconi kultúrotthonban. Ezen az estén egy időutazásra hívtunk mindenkit, egy kis ízelítőt nyújtottunk népi örökségünk szokásaiból.

Régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, játszottak. A mulatozások húshagyókeddig tartottak, amikor az utolsó fonóházi összejövetelre, a fonóvégzésre került sor, amely felért egy kisebb lakodalommal. Ezt követően az egész falut megmozgató nagy népi mulatsággal, a farsangtemetéssel vagy téltemetéssel búcsúztatták az elmúlt vidám heteket.

Ilyenkor a hétköznapi élettől eltérő dolgok történhetnek, felbomolhat a szokásos rend. Ahogy ilyenkor mondani szokták: a feje tetejére áll a világ. A táncmulatságok mellett különböző játékokat, vetélkedőket rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban vénlánycsúfolókkal gúnyolták. Feltűntek az állatalakoskodások. Különösen kedvelt volt a kecskealakoskodás. Eljátszottak állakodalmat, áltemetést.

Pedagógusokként egyik fő célunknak tekintjük, hogy tanítványainkat és általuk a családjaikat a magyar ősi hagyományaink továbbadására, éltetésére buzdítsuk azáltal, hogy olyan programokat szervezünk, ahol megélhetik ezeket. Szerettük volna visszavarázsolni a régi idők hangulatát, amelyről már csak a szüleink, nagyszüleink meséltek. Gyerekeinknek mutassunk példát, éljük meg együtt, hogy milyen volt a fonóban fonni, népdalokat énekelni, csárdást járni, mesélni, nevetni, szórakozni!

Hirdetés
Hirdetés

Nagy örömmel töltött el bennünket, ahogy kisbaconi kultúrotthon megtelt érdeklődőkkel, ez azt bizonyítja, hogy igenis igény van a hagyományos előadásokra is. A gyerekek fonós–énekes–táncos jelentével kezdődött műsorunk, melyet követett a szülők lakodalmas játéka, kecsketáncoltatása, végezetül pedig hagyományos farsangtemetésre hívtuk vendégeinket. A telet megtestesítő szalmabábút kint, az utcán égettük el, a közönséggel együtt búcsúztattuk el a telet, népdalokat énekeltünk, táncoltunk. Az előadást reggelig tartó bál követte.

Szeretnénk köszönetet mondani tanítványainknak és a szülőknek, hogy vállalták a műsorban való részvételt. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen együttműködő, lelkes, tettre kész szülői közösséggel dolgozhattunk együtt. Köszönjük a kisbaconi közbirtokosságnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a kultúrotthont, a rendőrségnek, Bacon Község Polgármesteri Hivatalának, az önkéntes tűzoltóknak az együttműködésért, valamint nagyon hálásak vagyunk Komporály Bélának és társának a népi hangszeres népdalkíséretért, Németh Erzsébet nyugalmazott tanítónőnek a kiállított eszközökért, Lakatos Ágnesnek a gyönyörű népdalcsokorért, Benedek-Huszár Eszternek a fényképekért. Köszönet családjainknak a sok türelemért!

Kolcza Judit tanítónő és Veres Ildikó óvónő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük