Felhívás!

A tavasz hírnöke

A tavasz hírnöke Cseperedő

Vártuk februárban, hogy vajon megszólal-e a mezei pacsirta, hirdet-e tavaszt. Nem tette. Majd alig fordítottuk át a naptárt márciusra, és megérkezett az első fehér gólya Háromszékre, Bikfalvára. Igaz, hogy pár nappal korábban, egész pontosan február utolsó napján (ilyen korán még soha) láttak gólyákat repülni, szám szerint nyolc példányt Réty és Gidófalva között. Azonban a hivatalos befutó az, amelyik a fészken landol.

Hosszú utat tesznek a meg a fehér gólyák az őszi indulás után. Amelyik átlépi az egyenlítőt, az akár húszezer kilométert is repül, míg vissza nem jön a fészkére. Nem kis erőpróba, ráadásul számtalan veszélynek vannak kitéve a vonulás során.

Elsőként, március vége felé többnyire a hím példányok érkeznek. Ekkor elfoglalják fészküket, és várják, hogy a tojók is ide érjenek. Némelyik hím akár két hetet is kell várjon, de vannak olyanok is, melyek párban érkeznek. A fészek tatarozása után, jó esetben áprilisban már a tojásokon ülnek. Egy hónap kotlás után kelnek ki a fiókák, és mivel kétnaponta rakja le a tojó a tojásokat a kikelés is ebben a sorrendben történik, így az első és az utolsó fióka között nagy a méretbeli különbség, főként hogyha hat csöppség nevelkedik fel. Két hónapot töltenek a fészekben, majd júliusban elhagyják a biztonságos otthont, és augusztus első felében ezek a fiatalok kezdik meg a vonulást Afrikába. Két–három évig nem is jönnek haza, csak miután ivaréretté váltak.

A bikfalvi gólya már évek óta elsőnként és meglehetősen korán érkezik, többnyire még március dereka előtt. Az idén Hunyadi János Mátyás március másodikán kapta lencsevégre a gólyát, amelyik a fészkén pihente ki a nagy út fáradalmait. Ez a nagy testű madár a 2017-ben került a látókörbe, akkor azt hittük, hogy egy uzoni gólya érkezett meg elsőnek, később azonban a terepmunka során kiderült, hogy a bikfalvi gólya akkor is megelőzte, csak nem jelentették a lakók. Azóta ő a tavasz hírnöke, és most még ráadásul minden eddigi rekordját megdöntötte.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások