Felhívás!

Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéjén tartják az Európai Madármegfigyelő Napokat. Szép idő fogadott ezen a jeles napon, reggel már madárénekre keltem, ha lehet a seregély csivitelését éneknek nevezni. De most, amikor a vándor énekesek már elmentek, és amelyek még maradtak, azok is hallgatnak, minden madárkaricsolás dal a füleimnek.

Halkan mondogatott a pettyes tollú madár, csak úgy magának, az ablakom előtti juharfán. Majd csatlakozott hozzá még két társa is, így az első madár, amely felkerült az adatlapra, a seregély volt. Később a megfigyelt területen még egy csapat seregélyt láttunk.

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat. A megfigyelések európai szintű információgyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos rendezvénnyel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba, hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek.

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek.

2001-ben csatlakozott a Rara Avis Egyesület a programhoz. Az Ida Aerobik lelkes természetszerető fiataljai éveken át vettek részt a madármegfigyelésben. Az idén újra együtt voltunk. Ám meg kell említsem a nyugdíjas tornázókat is, akik legutóbb a sportnapokon léptek fel, saját példájukkal biztatva a közönséget a sportos, vidám életvitelre.

A tartalmas madarász nap végén tizenhét madárfaj került be a névsorba, köztük utolsóként a széncinege. A kedves kis madárból több példányt is láttunk, az egyiket épp akkor, amikor léptünk be a kapun, akkor surrant be abba a résbe, amit a verebek és a csuszkák vájtak a ház oldalán.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.