Felhívás!

Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny

Idén is meghirdeti a híres székely történész nevét viselő Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt a magyarországi Jancsó Alapítvány partnerségben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetséggel. A versenyre háromfős, 7-8. osztályos diákok alkotta csapatok jelentkezését várják Erdély magyar nyelvű általános iskoláiból november 11-ig.

Az idei téma: A magyar állam megerősítése a XI. század végén – Szent László és Könyves Kálmán uralkodása. A versenyre háromfős csapatok jelentkezését várják Erdély magyar nyelvű általános iskoláiból. A csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. A kétfordulós versenyre november 11-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, melyet le lehet tölteni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége honlapjáról (rmpsz.ro), valamint a Jancsó Alapítvány honlapjáról (jancsoalapitvany.hu).

A verseny célja, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy eseményeinek és személyiségeinek bemutatására és korszerű feldolgozására. A hatodik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését.

A verseny két fordulóban zajlik. Az első fordulóban szabadon választott formában kell feldolgozni egy Szent Lászlóhoz köthető történelmi eseményt vagy legendát, de választható az erdélyi Szent László kultuszt megörökítő épített örökségünk bemutatása is. A feldolgozott témát dokumentum vagy játékfilm, pp prezentáció, képregény vagy rajzsorozat formájában 2022. január 25-ig lehet eljuttatni az Jancsó Alapítványhoz és az RMPSZ-hez. A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el.

A második fordulóban a döntőben a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legmagasabb pontszámot elérő 10 csapat vesz részt. A jövő év márciusára tervezett döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal. A második részben a két király uralkodásából, törvénykezési gyakorlatából származó történelmi esemény vagy érdekes történet megvalósítását kérik – szabadon választva – előadott (jelmezes) jelenet formájában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.