Felhívás!

Erdei fülesbagoly az év madara

Erdei fülesbagoly az év madara Cseperedő

Internetes szavazással dőlt el, hogy melyik madárfaj lesz az év madara 2020-ban Magyarországon. A győztes az erdei fülesbagoly lett.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) 1979-ben indította el az Év madara című madárvédelmi programot, minden évben három madárfaj közül lehetett kiválasztani az év madarát, ebben az évben az uráli bagolyra, az erdei fülesbagolyra és a füles kuvikra lehetett szavazni.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfaj. Állandó madár, télire nem vonul el. Ősszel csapatokba verődnek, és gyakran városok, falvak belterületén kiválasztanak egy fát maguknak és nappal ott tartózkodnak. Ha nem zavarják őket, egész télen használják. Az ilyen fát nevezik a madarászok bagolyfának.

Az erdei fülesbagoly vörhenyesbarna színű, hím és tojó hasonló színezetű. Jól látható tollfüleket visel. Parkokban, temetőkben, folyóárterekben költ. Fészket nem épít, elhagyott szarkafészket foglal el. Márciusban rakja le a tojásokat, átlagosan három, négy fiókát nevel. Nyári estéken a kirepült fiókák adnak szerenádot városok, falvak lakóinak. A kicsinyek ugyanis, mielőtt még tudnának repülni, elhagyják a fészket, napközben meghúzódnak bokor alatt, fa tövében, ágakon, majd este rázendítenek, hogy tudassák szüleikkel, hol tartózkodnak, hogy hova kell vinni a táplálékot.

Ha felfedezzük őket, nem szabad befogni, hogy megmentsük, mert nem árvák, csupán várják az estét, hogy a szülők érkezzenek a táplálékkal. A jóhiszemű megmentés sajnos sok bagolyfióka végzetét jelenti. Az erdei fülesbagoly fokozottan védett madár, befogása, otthoni tartása tilos.

Az erdei fülesbagoly majdnem kizárólag mezei egérrel, pocokkal neveli fel fiókáit, de alkalomadtán rovart is fogyaszt. A nyár folyamán nálam a veteményes kert végében az akácfákon húzódtak meg a fiókák. Ilyenkor egy egész hónapon át lehet hallani éles élelemkérő hangjukat, amiből tudtam, hogy a környéken újra beüt a gyász a mezei egerek családjába.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.