Felhívás!

Élményműhely Csernátonban

Élményműhely Csernátonban Cseperedő

A Székely Mikó Kollégium és a Váradi József Általános Iskola kisdiákjai a július 18–21. közötti időszakban részt vettek az Élményműhely táborban Imre Zsuzsánna és Péter Kinga tanítónők vezetésével. Az Ispiláng Egyesület égisze alatt szervezett tábor helyszíne a csernátoni Hanna panzió volt.

Talán ennek a hétnek a hitvallása lehetne Katie Patrick gondolata: „A kreatív energiát táplálni kell, és egy bizonyos tápanyagból rengeteg kell neki, ez pedig az idő. Ahogy a növénynek vízre van szüksége, a kreativitásnak napi adott időmennyiségre, hogy növekedhessen”. A táborlakóknak ezen a héten adott volt minden ahhoz, hogy kreativitásukat kibontakoztassák. Öröm volt látni a sok alkotni vágyó kis kezet, hiszen a gyerekek minden kényszertől mentesen alkottak újabbnál újabb, szebbnél szebb használati- és dísztárgyakat.

Az Élményműhely célja elsősorban a kézügyesség és a kreativitás fejlesztése, valamint az alkotói munka ösztönzése volt, arra törekedtünk, hogy számos eszköz és technika segítségével fejlesszük a résztvevőkben a kreatív megvalósítási lehetőségeket, önálló és csoportos munkaformában. A tábor ideje alatt igyekeztünk olyan nem mindennapi tevékenységeket bemutatni, amelyekkel ritkán találkoznak a gyerekek az iskolai kézimunka órák során, mint például a nemezelés, bútorfestés, makramé. Az egyéni munkák mellett lehetőséget kaptak a kis művészek együtt dolgozni, megélve a közös munka alkotó örömét.

A táborban tematikus napokat szerveztünk, amely során a gyerekek különböző alapanyagokkal, technikákkal ismerkedtek meg. Fonalas napunkon pókfonással fali díszt, bogozással kulcstartót, valamint kenderkötő burkolással és díszítéssel vázát is készítettünk, de a tábori kedvenc a barátságkarkötő volt, körmönfonással.

A tábor második napján különböző nemezelési technikákkal ismerkedtek meg a gyerekek: tűnemezeléssel faliképeket készítettek, vizes nemezeléssel ékszerek (nyakék, fülbevaló), kulcstartók, kisállatok (pl. egérke, béka), síknemezeléssel pedig könyvjelzők készültek.

A következő napon a bútorfestést próbálhatták ki egy ékszerdoboz és egy ceruzatartó megfestésével, amelyeket vidékeinkre jellemző, hagyományos, „beszélő” motívumokkal díszíthettek.

Nem maradhatott el a népi mesterségek bemutatása során a kürtőskalácssütés és a mézeskalács írása, Ilyés Mária óvónő irányításával.

Az utolsó napon tovább folytatódott a festőműhely, ekkor került sor a tábori tarisznya megfestésére, valamint kőfestésre is. A megfestett szatyrok a héten elkészített gyönyörű alkotásokkal megpakolva indultak haza, biztosítva a tábor feledhetetlenségét.

A fáradhatatlan gyerekcsapat az alkotó tevékenység mellett aktív pihenésre is szakított időt, a munkafolyamatok között sport- és ügyességi játékokat játszott, a tábori kedvenccel Buddyval, a labradorral szórakozott és estére tehetségkutató műsorokkal biztosította a jó hangulatot.

Öröm volt a kreativitásuk sokszínűségét szemlélni, megélni, együtt alkotni, hisz az élet minden területén mindannyiunknak szükségünk van a kreativitás valamilyen formájára. Úgy érezzük, a tábor során sikerült egy olyan alkotó folyamatot elindítani, amely a gyerekeket hazatérésük után is tovább ösztönzi az alkotásra és további új technikák kipróbálására.

Imre Zsuzsánna és Péter Kinga

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.