Felhívás!

Jókedv, alkotás, közösség

Jókedv, alkotás, közösség Cseperedő

A Székely Nemzeti Múzeumban 2016 óta tartunk nyári táborokat különböző témakörökben. Első táboraink régészetről szóltak, a Kós Károly által tervezett múzeumépület kertjében régész kollégáink vezetésével igazi ásatáson, őskori házépítésen vehettek részt a gyerekek. Idei táborunk témájául a képzőművészetet választottuk.

A múzeumépület teljes körű rekonstrukciós munkálatai miatt 2018-tól korlátozódtak a lehetőségeink, de úgy gondoltuk, múzeumpedagógiai programjainkat kiterjesztjük a város építészeti, történelmi érdekességeinek felfedezésére. Az elmúlt néhány évben megismertük a századelő Sepsiszentgyörgyét, de az emlékhelyek, műemlékek bebarangolásával, illetve Tóth-Bartos András történész kollégánk izgalmas kalauzolásával felidéztük az 1848-49–és forradalom és szabadságharc történéseit, még Váradi Józsefet is megmentettük a Siralomházból egy kódfejtő játék segítségével.

Idei táborunk helyszínéül a múzeum egy Csíki utcai épületét, témájául pedig a képzőművészetet választottuk. A múzeum ideiglenes kiállítóhelyeként szolgáló Lábasházban jelenleg is látható Somogyi Győző, Munkácsy-díjas képzőművész Magyar hősök arcképcsarnoka című tárlata, illetve Pincegalériánkban kortárs képzőművészek mutatkoznak be kéthavonta, ezért is gondoltuk úgy, hogy idén színekkel, formákkal, anyagokkal kísérletezünk. A jelentkező gyerekek közül többen visszajáró vendégek, évek óta kapcsolódnak tevékenységeinkhez és ez hatalmas örömmel tölt el.

A háromnapos minitábor délelőtti programjait egy-egy kirándulással, látogatással színesítettük. Első nap a Vadon Egyesület jóvoltából kisvonatoztunk Sugásfürdőre, ahol falmászásra is sort kerítettünk. Második nap Lázár-Prezsmer Endre közbenjárásával moziba mentünk, majd utolsó nap Vargyasi Melinda varróműhelyét kerestük fel, ahol türelmes segédletével kulcstartók és karkötők készültek. Ebéd utáni foglalkozásainkon kollégáink, Lázár-Prezsmer Kinga restaurátor és Éltes Barna szobrászművész találtak ki és vezettek le érdekes és a gyerekeknek újszerű tevékenységeket. Natúrkozmetikumok, batikolt szatyrok, emlékezetből, bekötött szemmel formázott szoborfejek készültek. Vinceffy Orsolya múzeumpedagógus társammal pedig tündérüvegeket rendeztünk be, növénylenyomatokat készítettünk különböző technikákkal, fotókat vittünk fa felületre, rézlemezekre véstünk, nem utolsósorban pedig az oldott, baráti hangulatot biztosítottuk.

Táborainkkal nem titkolt célunk, hogy a hosszú évek alatt kialakított, hozzánk szegődött gyerekközönséget megtartsuk, közösséggé formáljuk, szeretettel neveljük és ismertessük meg velük kultúránkat, hagyományainkat, városunkat. A múzeum vezetőségének, kollégáinknak, a gyerekek szüleinek kitartó bátorítása ösztönöz, hogy minden évben megszervezzük ezt a tartalmas, közös alkotásra, gondolkodásra sarkalló néhány napot. Jövőre találkozunk!

Bartha Zonga múzeumpedagógus

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.