Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Együtt a természettel

Együtt a természettel Cseperedő

Hogyan látják az együttélést a természettel? – ez volt a kérdés, amelyre a gyermekektől a választ várták a Vadon Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet által meghirdetett rajzversenyen, amelynek díjátadóján, múlt pénteken 31 diák vehetett át jutalmat és oklevelet. Ennél nagyobb elégtétel lehet számukra, hogy rajzaik szeptemberben a budapesti Vadászati Világkiállításon is megtekinthetők lesznek.

Mint Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke elmondta, ez a rajpályázat a művészeti iskolák 5–12. osztályos, rajzszakos diákjainak volt meghirdetve. Kovászna, Maros és Hargita megyékből érkeztek a munkák, ebből a zsűri által kiválasztott 31 rajzot a budapesti „Egy a természettel” Vadászati Világkiállításon tesznek közszemlére. Az esemény presztízsét jelzi, hogy 50 évvel az első vadászati világkiállítás után szervezik meg, a korábbinál (35) sokkal több résztvevő országgal. – Ezért fontos itt azt is láttatni, hogy az utánunk jövő nemzedék hogyan képzeli az együttélést a természettel, nem mindegy, hogyan kívánják megvalósítani azt – mondta Demeter János, a Vadon ügyvezető igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

Gyémántcsiszolók – egy hasonló című dokumentumfilm kapcsán fogalmazta meg Hosszú Zoltán szobrász, a zsűri tagja, hogy a kiállításokon való részvétel közben is csiszolódnak a művészpalánták, ezért kitartásra buzdította őket, annál is inkább, hogy az alkotások szemlélése közben világosan kitűnt, milyen fejlődésen mennek át a kisdiákok, míg eljutnak a középiskoláig, befejezik tanulmányaikat. Siklódi Ferenc pedig – aki szintén a bírálóbizottság tagja volt – arról elmélkedett, mennyire másképp közelítenek a gyermekek a természethez: többnyire kevés saját élményre alapozva, de alaposan dokumentálódva a digitális közegben ugyanarra az eredményre jutnak, mint mi, felnőttek.

A díjátadás előtt Szebeni Zsuzsa, a társszervező Magyar Kulturális Intézet igazgatója mesélt Augusta Patonról, akiről a verseny különdíját elnevezte. Kemény János felesége, a marosvécsi kastély úrnője, a helikoni találkozók háziasszonya szenvedélyes horgász és vadász volt, aki bár más országban született és nevelkedett, Erdélyben érezte kiteljesedettnek magát. A díj­átadóra, melyet énekkel és verssel a Váradi József-iskola harmadik osztályos diákjai, Dudás Boglárka, Dobrica Kriszta és Siklódi Boglárka színesítettek, csoportkép készítésével tettek pontot a szervezők és résztvevők.

A díjazottak névsora: „Egy a Természettel” nagydíj – Ráduly Anikó (Nagy István Művészeti Középiskola, Csíkszereda, XI. osztály); „Vadon” különdíj – Bucur Delia Alina (Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum, Marosvásárhely, VIII. osztály); MKI, Sepsiszentgyörgy, Augusta Paton-díj – Páll Lúcia (Vaskertes Általános Iskola, Gyergyószentmiklós, VI. osztály).

V–VIII. osztályosok: 1. Domniț Alex Robert (Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum, VII. osztály), 2. Beligan Andra (Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum, VIII. o.), 3. Bejan Hanna (Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely, V. o.).

IX–XII. osztályosok: 1. György Hajnalka (Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy, X. o.), 2. Süveg Eszter (Nagy István Művészeti Középiskola, Csíkszereda, X. o.), 3. Gecse Zsombor Attila (Plugor Sándor Művészeti Líceum, X. o.).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.