Felhívás!

Díjazott erdővidéki sakkozók

Díjazott erdővidéki sakkozók Cseperedő

A megyei általános iskolák sakkbajnokságán három erdővidéki tanuló vett részt, mindhárom dobogós helyen végzett. Máthé Sára első, Rancz István második, Iszlai Sára harmadik helyen végzett. A diákokkal és Máthé Sándor Zoltán testnevelőtanárral beszélgettünk a sakkról, a játék által fejlesztett készségekről.

A baróti Gaál Mózes Általános Iskola testnevelőtanára több mint húsz éve foglalkozik sakk oktatásával, illetve versenyek szervezésével.

– Voltak olyan évek, amikor a választott tantárgy keretében heti egy órában oktattam a sakkot, azok voltak szakmai szempontból az igazi sikeres évek. Sajnos, most erre nincs lehetőség, tevékenységem csak a versenyszervezésre és gyors felkészítésekre redukálódik – magyarázta Máthé Sándor Zoltán.

A sakk az elme sportja, és személyiségfejlesztő hatása is van.

– Sakkozás által számtalan értelmi képességet fejlesztünk (problémamegoldás, logikus gondolkodás, figyelemmegosztás, összpontosítás, kreativitás stb.) észrevétlenül, játékos formában. A sakkozásnak személyiségformáló hatása is van. A sakkozó megtanulja feltételek nélkül elfogadni a szabályokat, az esetleges kudarcot, tisztelni versenytársait stb. A sakkozás a szabadidő hasznos eltöltésére is kiválóan alkalmas. Igazán akkor vagyok boldog, amikor látom tanítványaim fejlődését. Végső soron a tanítványaim sikere az én sikerem is – mondta.

Máthé Sára, a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola negyedikes tanulója öt éve sakkozik, tanítója az édesapja.

– A sakk fejleszti a gondolkodást, és persze jólesik, ha győzhetek. Egy jó sakkozó figyelmes, okos és jó stratéga. Kezdetben a nyitásra kell odafigyelni, utána pedig, hogy mit lép az ellenfél, és közben kigondolni a saját lépéseimet. Tudásomat többféleképpen is fejlesztem. Játszom felnőttek ellen is, olvasok sakk-könyveket is és a számítógépet is használom, de a legtöbbet az apukám elleni játszmák alkalmával tanulok. A sakkozás által fejlődik a logikus gondolkodás – magyarázta.

Első osztályos korában vett részt először a Gaál Mózes-iskolában tartott sakkversenyen, amit meg is nyert.

– Utána nemsokára megnyertem az általános iskolák megyei döntőjét, aminek következtében részt vehettem volna az országos döntőn, de az a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Két évig nem járhattam versenyekre, de az idén részt vettem egy versenyen, ahol felnőttek ellen kellett játszani, majd ismét megnyertem az általános iskolák versenyét. Készülök az országos döntőre, ami Krassó-Szörény megyében lesz megtartva május 27–29. között – mesélte a diáklány.

Sára éltanuló, kedvenc tantárgya a matematika, a rajz és a testnevelés, de a természettudományt, a románt, az angolt és a földrajzot is kedveli.

– Sok versenyen veszek részt: matematika, mesemondó, versmondó, helyesírási, rajz és futóversenyeken. Ezeken a legtöbbször dobogós helyezést értem el. A Baróti focisuli csapatával is értünk el jó eredményeket, sajnos, már nem járok focizni – tette hozzá.

Szabadidejében gitározik, néptáncol, asztaliteniszezik, lovagol, furulyázik, rajzol és logikai játékokkal játszik.

Rancz István a Gaál Mózes Általános Iskola ötödikes diákja, 5 éves korától sakkozik.

– Kezdetben édesapám tanított, majd második osztálytól Máthé Sándor Zoltán tanár úr fejlesztett tovább. A sakktudást sok játékkal, gyakorlattal, olvasással és számítógépes online játékokkal lehet fejleszteni, bővíteni. Ebben a játékban azt szeretem, hogy maximális odafigyelést, koncentrációt igényel, és hogy stratégiákat kell felállítani. Egy jó sakkozó figyelmes, előrelátó, jó tervező, nyugodt. Kell figyelni az ellenfél lépéseit, kideríteni, hogy mi a célja – magyarázta.

István szerint a sakkozás során elsajátított készségek a mindennapokban is jól alkalmazhatók, például jobban tud koncentrálni, és türelmét sem veszti el.

Az ötödikes diák jó tanuló, kedvenc tantárgya a matematika, történelem, torna és a német. Szabadidejét focizással, biciklizéssel, íjászkodással, természetjárással tölti.

Iszlai Sára, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola 8. osztályos diákja hatéves korában ismerkedett meg a sakktáblával.

– A polcról levettem a sakktáblát, felrakosgattam a parasztokat. 5-6 éves lehettem, amikor csak a parasztokkal lépegettem és ütöttem le az ellenfeleim bábuit. Akkor csak a parasztokkal játszottunk, mert a többi bábu lépését nem ismertem. Komolyabban 2-3 éve, a téli vakációban kezdtem neki, amikor a nálam kisebb unokatestvéreim kihívtak egy sakkjátszmára, akkor meg is vertek. Azóta nem csak ők győznek. Édesapámmal is játszom, a dédnagyapámtól örökölt faragott sakktáblán, amin sakkozni tanultam meg. Szeretem nagyon, hogy pontosan meghatározott, logikusan felépített lépésekkel egy nagyon érdekes és izgalmas játszmának lehet részese az ember. Inkább játszani szeretek, benne lenni a nehéz döntés meghozatalára váró helyzetekben, de akár szívesen nézem is a játékot – magyarázta.

Meglátása szerint egy jó sakkozó lépései megfontoltak.

– Sokszor az ellenfél szemével kell látni a helyzetet. A sakktudást lehet fejleszteni, a mindennapi játék elmaradhatatlan a fejlődés érdekében. Az online sakkos oldalakon is lehet játszani különféle nehézségekben, akár ott is lehet gyakorolni. A mindennapjaimat nagyon sokszor hasonlítom egy sakkjátszmához. Sokszor egy adott helyzetet megpróbálok képzeletben levetíteni a sakktáblára és elképzelni, hogy abban a helyzetben melyik bábuval és mit lépnék – emelte ki.

Sára kedvenc tantárgya az angol, a matematika, a biológia és a kémia.

– Szívesen veszek részt más versenyeken is. Ebben az évben és ötödik osztályban megyei dicséretet hozhattam haza magyar tantárgyversenyen. Ezelőtti években rajzversenyen második díjat szereztem, illetve szintén második helyezést és különdíjat hoztunk haza Magyarországról, egy csapatos történelemversenyről. A ZIKE Egyesület által szervezett 2019-es környezetvédő versenyen a barátnőmmel, Deák Iringóval első helyezést értünk el. A bodosi Verőfény csapat tagja is vagyok. Vettem részt fizika-, matematika-, népdal-, szavalóversenyeken is, helyesírási vetélkedőn is voltam – mesélte.

Szabadidejét igyekszik hasznosan eltölteni. A csillagokat kémleli, cserkészkedik, hegyet mászik.

– Csodálatos érzés számomra a hegyekben lenni, távol a világ zajától és ananászt enni a hegycsúcson. Szeretek társasjátékozni, új dolgokat tanulni, táborokba is járok. Hangszeren is szívesen játszom, magamtól tanulok ukulelézni, illetve harmadik éve hegedülök a Köpeci Népművészeti Iskola keretében – mesélte.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.