Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Czilli Anna színes világa

Czilli Anna színes világa Cseperedő

Czilli Anna Klára számára a festés, a rajzolás az önkifejezés egy formája, mely segít feldolgozni a tinédzser kori nehézségeket, gondokat, és megérteni a körülötte lévő világot, a történéseket. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum kilencedik osztályos diákjával az alkotás folyamatáról, az újabb „szerelemről”, a varrásról beszélgettünk.

– Amióta az eszemet tudom, szeretek festeni és rajzolni. A szüleim a legelső rajzaimat is megtartották. Amikor óvodás voltam, akkor Călugăru Anna festőművésznő tanított festeni, négyévesen volt az első kiállításom, majd ezt követte több is. Tavaly a Domokos Bíborka tanárnő által szervezett rajzkörre jártam. Ennek keretén belül több projektben is részt vettünk, többek között illusztráltuk édesanyám ( Czilli Aranka Ágota – szerk. megj.) mesekönyvét, A varázslatos szekrényt, aminek borítóját is én terveztem. Idén Bányai-Szabados Katalin nagyváradi képzőművésznő megtanított az üvegfestés technikájára és fortélyaira. Nagyon szeretem ezt is – mesélte a diáklány.

Kedvenc festménye, a Tűz és víz

Nincs kedvenc témája, ami felkelti az érdeklődését, megragadja a fantáziáját, azt megörökíti. Szeret új dolgokat kipróbálni, különböző technikákat alkalmazni.

– Igazából nem tudom behatárolni, nincs egy téma, ami érdekel. Egyrészt a festményeimmel fel tudom dolgozni az aktuális problémáimat, nehézségeimet, másrészt minden, amiben éppen benne vagyok, inspirálhat. A legkisebb fűszáltól a legszebb naplementéig, minden magával tud ragadni. Általában akril festéket használok, és azzal festek portrékat, tájképeket, de megtetszett a kollázstechnika, és a pasztellkrétákat is egyre többször használom. Sok képet készítettem már, de olyan húsz-harminc van, amire büszke vagyok. A Tűz és víz című absztrakt festmény a kedvencem, mert abban használtam a legváltozatosabb technikákat és a legtöbb szimbólumot – magyarázta.

Hirdetés
Hirdetés

Pár éve varrógépet kért karácsonyra, azóta egyik kedvenc elfoglaltsága a szabás-varrás, és a textilfestés.

– Az elején oktatóvideók segítségével próbálkoztam, majd később már magamtól is meg tudtam varrni azt, amit éppen elképzeltem. Persze fontos a textilfestés is, hiszen azzal tehetem igazán egyedivé a ruhadarabot. Készítettem már különböző táskákat, bevásárlószatyrokat és maszkokat is, de varrtam magamnak blúzokat, illetve a kishúgomnak szoknyákat és ruhákat. Teljesen egyedül tanultam meg a ruhák szabását, időnként ötleteket és technikákat keresek az interneten – emelte ki.

Hirdetés
Hirdetés

Meglátása szerint az online térben zajló tanításnak van kellemes és kellemetlen oldala is, sok új ismeretet, tapasztalatot szerzett az elmúlt időszakban, de már várja, hogy újra beülhessen az iskolapadba.

– Rossz az, hogy több a figyelemelterelő tényező, ezért nehezebb koncentrálni, valamint az is, hogy ki vagyunk szolgáltatva az internet fortélyainak: néha szakadozik, máskor ki is dob a rendszer, és mire visszalépünk, el is veszítjük a fonalat. Kilencedik osztályos vagyok, negatívumnak érzem azt, hogy nem tudjuk igazán megismerni egymást az új osztálytársainkkal, nem tudunk eléggé összeverődni. Viszont az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy egy órával többet aludhatunk reggel, bár néha nehéz legyőzni a késztetést, hogy pizsamában üljünk be az első órára. Az órák érdekesek, szeretem azt, hogy változatos programokat, játékos honlapokat is felhasználnak tanáraink az órák során, ettől izgalmasabb lesz a tanulás. Nem utolsósorban azáltal, hogy beledobtak a mély vízbe, megtanultuk gyorsan és sokoldalúan használni a számítógépet, az internetet, és végre okosan használjuk a telefonjainkat. Tapasztalatnak, kalandnak jó volt ez az időszak, de már várom, hogy újra ott ülhessünk az iskolapadban, a padtársunk mellett. Talán az amúgy nagyon nehéz iskolatáska is könnyebb lesz, ha újra eljön az a nap – mondta mosolyogva

Anna kedvenc tantárgya a rajz és az angol, de a magyart és a matematikát is kedveli. Szabadidejét igyekszik hasznosan eltölteni.

– Festek, rajzolok, varrogatok, és ha éppen szabad, akkor kirándulok a szüleimmel, vagy sétálok a barátaimmal. Zenét hallgatok, a kedvenc együtteseim az AC/DC, Nirvana és a Hollywood Vampires, vagy olvasok. A kedvenc íróim Fredrik Backman és J. K. Rowling – tette hozzá

Felnőttként is a színek és a fantázia világában szeretné élni az életét, képzőművésznek készül.

– Festeni szeretnék, ruhákat tervezni, esetleg képeslapokat díszíteni – avatott be terveibe a kilencedikes diáklány.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások