Felhívás!

„A gimi, gimi ilyen volt…”

Milyen? Nos, beszédünkkel, szóhasználatunkkal elárulhatjuk. Hiszen mi még tanulók vagyunk, reméljük, egyetemisták, diákok leszünk, beszédünkről szokták mondani, hogy szegényes, néha durva, fésületlen, mások azonban értékelik a fiatalok szókincsének színességét, szóalkotásának ötletességét, játékosságát, képszerűségét.

Édes anyanyelvünk – mamanyelv – gazdag szókészletéből azokat a szavakat válogatjuk ki, amelyek pajkosak, tréfásak, néha gúnyosak, néha sértőek: köszi, csoki, diri, csini, infó, sulája. Szeretjük a meghökkentő szóösszetételeket is, a tanulás nekünk agytankolás, a jó tanuló agytröszt, észgyár, a cipőnk pataborító, a magas ember zsiráfgondozó. Néha fölcseréljük a neveket is, így lesz a szem bogyó, a fej dinnye, a fül parabola, a haj toll. Az iskolában, a suliban? A csajok meg a srácok kolostorba járnak, lélekharang, diákőrangyal, verkli jelzi, hogy órára – englis, fizi, biosz, törcsi, igeórára – kell menni, édes mamanyelvet kell tanulni, esetleg óbégatóra, zeneórára vár a tanci, a nyanya, a rabőr, klóranyó, aki természetesen – tuti – feleltet is – földrengés – s esetleg elégtelen osztályzatot – dacit, fát – ad.

S ne feledkezzünk meg a számítógép és a telefon felkínálta szavakról, kifejezésekről, meg az ikonokról, jelekről, emojikról amelyekkel „beszélgetünk”, üzengetünk, csetelünk.

Kezdődhet az új, szavak, szókapcsolatok, betűkombinációk, különös ikonok, emojik, szövegek stb. keresése, azzal a céllal, hogy szótárba foglaljuk őket. Kár lenne nem leírni, rögzíteni, nem elmenteni egy újabb szótárba, hogy a virtuális világból könyvbe mentsük el az utókor számára. Munkánkat támogatja a Domus Hungarica Alapítvány, a Nyelvünk és Kultúránk folyóirat, dr. Balázs Géza, az ELTE professzora és az Anyanyelvápolók Szövetsége.

Kérjük a jelenlegi és a hajdani diákok, keressék a köznyelvi szavak diáknyelvi változatát, szinonimáját, szókapcsolatokat, írják le, és küldjék el malnasi100@gmail.com e-mail-címre! Kérjük minden adatközlő nevét, életkorát, (volt) iskolája nevét, természetesen tanáruk nevével együtt a szójegyzék végére odaírni!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.