Felhívás!

Bardoci diák a döntőben

Bardoci diák a döntőben Cseperedő

Az V–VII. osztályosok számára szervezett, Terra nevet viselő földrajzverseny megyei szakaszán első helyezést ért el Szőcs Antal, a bardoci Benkő József Általános Iskola tanulója, és továbbjutott a vetélkedő országos döntőjére. A hetedikes diákkal és tanárával, Andorkó Imolával beszélgettünk a felkészülésről és az elért eredményekről.

– Már negyedikes korom óta a földrajz a kedvenc tantárgyam. Érdekel a környezetem, szeretek olvasni a világról, ismerkedni a földrészekkel, „felfedezni” őket. A versenyeken általában nagyon odateszem magam, sokat tanulok, készülök. Eléggé sok a pluszmunka, rengeteg feladatot, gyakorlatot megoldunk a tanárommal. A versenyenek úgy indulok neki, hogy jól kell teljesítsek. A célom mindig az, hogy jó eredményt érjek el – magyarázta Szőcs Antal.
A földrajz mellett fizika-, kémia- és biológia-vetélkedőkön is kipróbálta magát.
– Ötödik osztályosként vettem részt az első Terra földrajzversenyen, ahol 5. helyezést értem el, hatodikban 6. lettem, az Impuls Perpetuum fizikaversenyen pedig második. Hetedik osztályban részt vettem egy kémiaversenyen, egy biológiaversenyen és három földrajzversenyen, amelyeken kitűnő eredményeket értem el. A Magyar Természettudományi Társulat által szervezett Teleki Pál földrajz–földtan verseny megyei fordulóján 2. helyen végeztem, az országos szakaszon pedig első díjat kaptam, és most gőzerővel készülünk a Kárpát-medencei fordulóra, Egerbe. Az elmúlt hétvégén pedig a Terra-verseny megyei szakaszán én bizonyultam a legjobbnak – sorolta eredményeit Antal.
A sikertelenség nem szomorítja el, a hibáiból igyekszik tanulni. A földrajz mellett a román és az angol a kedvenc tantárgya. Szabadidejében segít szüleinek, barkácsol.
Andorkó Imola tanárnő kiemelkedően szorgalmas, rendszerezetten és kitartóan tanuló diákként jellemezte tanítványát, akinek a pluszfeladatok sem okoznak gondot.
– Az órán tanultak és az általunk használt tankönyvben leírtak mellé a felkészítőkre mindig viszek más elolvasandó anyagot is (külföldi tankönyvek, szakkönyvek fejezetei, különböző földrajzi kiadványok találó részei stb.), emellett pedig nagy hangsúlyt fektetek a feladatok, gyakorlatok megoldására. Úgy gondolom, hogy miután már megvan az alapismeret, a különböző versenyfeladatok megoldása nagy segítséget nyújt nem csak az ismeret felmérésében, de finomításában, elmélyítésében is. Nem utolsó sorban ezek által a diák rá tud érezni a verseny izére, stílusára, ami megint nagy segítség, amikor már élesben történik a feladat megoldása – magyarázta a pedagógus.
– Biztató, de egyben megnyugtató szavakkal látom el őket a verseny kezdete előtt, és mindig azt igyekszem erősíteni bennük, hogy ez által plusztudásra és tapasztalatra tesznek szert, eredménytől függetlenül. Természetesen jó érzés a tanárnak, ha sikereket ér el a diákja. Mondhatni, jobban örvendek az ő eredményeinek, mint az én valamikori eredményeimnek. Kezdő tanárként – ez a harmadik tanítási évem – egyfajta megerősítést is jelent számomra, hogy ezen az úton, és így kell tovább haladni a gyermekekkel – tette hozzá.
Meglátása szerint a versenyek jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy az érdeklődő és tehetséges diákok jobban elmélyítsék ismereteiket, egyfajta pluszmotivációt ad számukra az általuk választott tantárgy, téma jobb megismerésére. Megjegyezte, legtöbb esetben a versenyek a lexikális tudás mérésére teszik a hangsúlyt, és nem feltétlenül arra, hogy gondolkodjon a diák, és összefüggéseket fedezzen fel, értsen meg dolgokat. Ezen kellene, lehetne változtatni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. április 20., 10:49
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Kedves Katalin,annyit szeretnek huzzafuzni az irashoz,hogyha mar a Terra versenyt emlitette: Bardoczi diak is tovabbjutott az orszagos dontore, mert mellette meg volt ket diak az egyik ugyancsak elso 81 pontszammal a masodik pedig 80 pontszammal, valamint voltak ott meg tovabbjutok V es VI osztalybol is, ez kellett volna legyen a bevezeto es majd utanna On arrol a diakrol ir amelyikrol akar. Egy ujsagironak szerintem a teljes es hiteles “tortenetet” kell, kellene a nyilvanossagra hoznia.Befejezeskeppen pedig gratulalok Szocs Antalnak es a tobbi diaknak akik szinten az orszagos dontobe jutottak.
    Megerteset koszonom D.Attila