Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az év madara jelöltjei

Az év madara jelöltjei Cseperedő

A magyar madártani egyesület 1979-ben indította el az Év madara című madárvédelmi programot. A madár kiválasztása annak veszélyeztetettsége, állománycsökkenése a populáció sérülékenysége alapján történik. Szavazni interneten lehet 2019. július 25-ig.

Idén három madárfaj: az erdei fülesbagoly, az uráli bagoly és a füleskuvik közül lehet választani, hogy melyik kapjon társadalmi szintű bemutatást 2020-ban. Ezért is van az, hogy már ez év közepéig kell szavazni, hogy a befutó madár népszerűsítéséhez szükséges adminisztratív feladatokat lehessen elvégezni.

Az erdei fülesbagoly, a leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Nyári estéken a kirepült fiókák adnak szerenádot városokban, falvakon. A kicsik ugyanis, mielőtt még tudnának repülni, elhagyják a fészket, napközben mindegyik valahová meghúzódik, bokor alá, fa tövében, ágakon, lombtakarásban, majd este rázendítenek, hogy tudassák szüleikkel, hol tartózkodnak, hogy hova kell vinni a táplálékot.

 

Előszeretettel foglalja el az elhagyott szarka- vagy varjúfészkeket. Nevével ellentétben kerüli a zárt erdőket, inkább parkokban, temetőkben, folyóártereken telepszik meg. Télen csapatokba verődnek, ilyen csapatokat láthatunk napközben üldögélni egy-egy „bagolyfán”.

A következő jelölt az uráli bagoly, aki az erdei fülesbagolytól eltérően kedveli a zárt erdőrészeket, de akadnak példányok, amelyek városokban telepedtek meg, és ottan költenek. Sepsiszentgyörgyön is rendszeresen költ az uráli bagoly. Kettétört odvas fákban rakja le tojásait, 3–4 et, de lefoglalja a ragadozó madarak gallyfészkét is. Évente egyszer nevel fiókákat. Kisemlősökkel, madarakkal, kétéltűekkel, rovarokkal táplálkozik.

slaguggla

A harmadik jelölt a füleskuvik (nagy fotó), és nem összetévesztendő a közismert kuvikkal. A füleskuvik odúlakó faj, szőlősökben, elhagyott gyümölcsösökben telepszik meg, de elfoglalja a D típusú madárodút. Vonuló faj, a telet Afrikában tölti.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük