Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az árkosi unitárius vártemplom őrei

Az árkosi unitárius vártemplom őrei Cseperedő

Az árkosi Dr. Gelei József Általános Iskolából is jelentkezett egy csapat az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos műemlékvédelmi versenyre. A programot 2012-ben indította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, fő célja az értékmegőrzés mellett az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása. Országos szinten, 14 megyéből összesen 73 csapatban mintegy 605 fiatal fog egy-egy erdélyi műemlékkel foglalkozni, annak múltját kutatni és jövőjén elgondolkodni.

Idén először V-VIII. osztályos csapatok is jelentkezhettek a versenyre, ezért mi is beneveztünk egy hat diákból és egy pedagógusból álló csapattal (Kisgyörgy Csanád, Máthé Adorján, Fetécs János-Árpád – V. osztály, Cintos Margareta-Boglárka – VI. osztály, Nagy Tamara-Panka, Téglás Zsombor – VII. osztály, felkészítő tanár: Kolumbán Krisztina). A verseny célja az, hogy Erdély-szerte V-VIII. és IX-XII. osztályos csapatok örökbe fogadjanak egy műemléket. A mi csapatunk az árkosi unitárius vártemplomot fogadta örökbe. Az elmúlt egy hónap igazi kutatómunka volt a csapat számára. A templom és a várfal múltját nem csupán különböző könyvek alapján tanulmányoztuk, hanem Biró Attila unitárius lelkész is körbevezetett bennünket a vártemplomban, és mesélt nekünk a műemlék múltjáról.

Annak érdekében, hogy az iskola tanulói is még jobban megismerjék a vártemplom történetét, vetélkedőt szerveztünk. A versenyt csapatunk rövid bemutatója előzte meg, amelyben az elmúlt időszak kutatásai során összegyűjtött legérdekesebb adatokat osztottuk meg a diákokkal. A csapat november 25-én felolvasóestet is szervezett, melynek első részében a jelenlévők megismerhették a csapat eddigi tevékenységét és a vártemplom múltját. Barabás Jánosnak köszönhetően maradtak fenn adatok a vártemplomról és a templom építéséről, az est további részében az ő emlékirataiból olvastunk fel részleteket, ehhez Márk Attila Az Isten láthatóképpen elősegél – Barabás János emlékiratai című könyvét használtuk fel. Adventhez közeledve karácsonyváró szövegek felolvasásával zártuk a rendezvényt, amelybe a jelenlévők is bekapcsolódhattak. A verseny eltér a hagyományos iskolai versenyektől, hiszen önállóan fedezhetjük fel a műemlékek múltját, titkait, történelmét, és ezeket a közösségi média felületein másokkal is megoszthatjuk. A csapat tevékenysége Az árkosi unitárius vártemplom őrei Facebook-oldalon követhető.

Kolumbán Krisztina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük