Felhívás!

Aranyszabály

Aranyszabály Cseperedő

Október vége az a periódus, amikor fel lehet eleveníteni a téli madáretetéssel járó dolgokat. Elővenni a téli madáretetőket, ha van javítani való rajtuk, azt kiküszöbölni, esetleg újat barkácsolni.

 

Remek családi program lehet egy őszi napos hétvégén, és gyerekek, ti is meg tudjátok ezt szervezni otthon. Mikor már elkészült a madáretető, nem marad más hátra, mint megtalálni a helyét, ahol egész télen állni fog, és élelmet biztosít az itthon telelő madarak, na meg a téli vendégmadarak számára is. Ehhez persze apa és anya is szükséges, mert eledelt kell vásárolni a madaraknak, de még van bőven idő, hogy összegyűljön az a kis (zseb)pénz, amit madáreleségre kell fordítani. Az alaptakarmány a fekete napraforgómag, és amint látom, a környékünkön több helyen termeltek az idén, ezért biztos, hogy elfogadható áron hozzá lehet jutni majd. Ezt ki lehet egészíteni dióbéllel, tökmaggal, a kereskedelemben kapható kanári-eleséggel, de ha mégsem lesz rá lehetősége valakinek, azért a téli madáretetést nem kell feladnia, lehet használni nyers, sózatlan szalonnadarabot, előszeretettel fogják felkeresni a cinegék.

A madáretető elkészítésével járó fáradságos munka és az élelem beszerzésére fordított figyelmesség sokszorosan visszatérül, mikor a szárnyas vendégek megjelennek, és látványukkal lenyűgöznek. Lehet fotókat készíteni, nevet adni a látogatóknak, az ismeretlen fajokat madárhatározóban felkutatni, naplót vezetni, akár kis történeteket írni vagy rajzolni (ezeket a Rara Avis Madártani Egyesülethez elküldhetitek rara-avis@freemail.hu e-mail-címre.)

Aki még eddig nem működtetett madáretetőt, és most fogja elkezdeni, annak fontos megismernie a madáretetés aranyszabályát: ha ősszel elkezdtük a téli madáretetést, azt tavaszig nem szabad abban hagyni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.