Felhívás!

Arany okleveles diáklány

Arany okleveles diáklány Cseperedő

A tanintézmények arany oklevéllel jutalmazzák azt a nyolcadik osztályt végzett diákjukat, aki a gimnáziumi évek alatt kimagasló tanulmányi eredményt ért el. A Váradi József Általános Iskolában idén három magyar tagozatra járó tanuló érdemelte ki ezt az elismerést: Oláh-Badi Anita, Szabó Anita és Tölgyesi Karola. Ez utóbbi diáklányról már írtunk, most az Oláh-Badi Anitával, a jövő héten pedig a Szabó Anitával készült beszélgetést közöljük.

Oláh-Badi Anita nem az elismerésért, a jó jegyekért tanul, hanem azért, mert úgy véli, minden megszerzett tudás, ismeret a javát szolgálja.

– Számomra ez az oklevél nagyon sokat jelent, amely mögött négy év kemény munkája van. Nem mondom, hogy mindig könnyű volt, voltak hullámvölgyek. De ez is bizonyítja, hogyha nagyon akarsz valamit, azt képes vagy elérni. Nem is gondoltam, hogy nyolcadik osztály végén megkapom az arany oklevelet, azt meg végképp nem, hogy színtízes négyévi átlaggal – magyarázta a diáklány.

Szorgalma, következetessége kiváló memóriával társul, így a tanulás is könnyen megy.

– Amikor tanulok, általában készítek magamnak egy jegyzetet. Nyilazok, vonalazok, pontozok rajta, logikusan próbálom megjegyezni a tananyagot. Én sosem úgy tanultam, hogy rengeteg órán keresztül hadartam a leckét. Legtöbbször csupán az is elég volt, ha párszor olvastam el, de maximális odafigyeléssel és koncentrációval. Szerencsés vagyok, hogy ilyen hamar megjegyzek dolgokat. A memóriámnak sok mindent köszönhetek – tette hozzá.

Kedvenc tantárgya a földrajz és a magyar. Kitűnő íráskészségét díjak, elismerések bizonyítják.

– Szeretek utazni, minél többet megtudni a világról. A magyar irodalom egészen kiskorom óta a kedvencem, nagyon szeretek olvasni, ezáltal kikapcsolódni, egyben művelődni is tudok. Írni is nagyon szeretek, prózát, de akár verseket is. Az évek során több különböző megmérettetésen részt vettem, de legtöbbször a Simonyi Zsigmond helyesírási, valamint a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny szerepeltem, hétszer a megyei, ötször pedig az országos szakaszokon és nyolc alkalommal kaptam I., II., III. díjat vagy dicséretet. A legbüszkébb a megyei és országos magyar versenyeken való eredményeim miatt elért Magyar Nyelvért Barabás Samu emlékdíjra vagyok, amelyet az ősz folyamán vehetek majd át. Ezt a rangos kitüntetést Ferencváros önkormányzata osztja ki 2013-tól minden évben négy testvértelepülése egy-egy diákjának, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányaikat középiskolában kívánják folytatni. A díjazott diákok 100-100 ezer forintos támogatásban is részesülnek, így segítik őket továbbtanulásukban – magyarázta.

Anita nyolc évet töltött a Váradiban, sok szép emléket őriz.

– Szerencsésnek nevezhetem magunkat, mert az évek alatt rengeteg szép helyre kirándultunk, élményekkel gazdagodtunk. Nagyon furcsa lesz beilleszkedni egy új társaságba, miután ebben az iskolában nőttem fel. De nem szomorkodom, mindenképpen örömmel tekintek vissza ezekre az éveimre, és hálás vagyok a tanítónőknek, tanároknak és az oszinak, akik segítették előmenetelem – emelete ki.

A vizsgákra való otthoni felkészülés nem okozott gondot számára, következetesen tanult, de mint fogalmazott, az iskolabeli élményeket semmi sem pótolhatta.

– A vizsgán mindent kihoztam magamból, amit csak tudtam. Nem számított, hogy éppen könnyebb vagy nehezebb a tétel, az eredményeimnek pedig nagyon örülök. A tanulmányaimat a Székely Mikó Kollégium természettudomány osztályában szeretném folytatni – tette hozzá

Anita a „könyvek szerelmese”, minden szabadidejét olvasással tölti, így nem meglepő, hogy felnőttként is a magyar irodalommal akar foglalkozni. A nyáron szeretné kipihenni a vizsga okozta stresszt, és minél több időt tölteni a barátaival és a családjával.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások