Felhívás!

Aprócska történeteket hozott a Mikulás

Aprócska történeteket hozott a Mikulás Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon munkaközössége célként fogalmazta meg az óvoda és a családok kapcsolattartásának fontosságát. Ezen kívül fontosnak és időszerűnek éreztük, hogy olyan projekteket, tevékenységeket tervezzünk, amelyek pozitív kapcsolatot teremtenek az óvodás gyermek és szülei között.

Rendhagyó időkben hallottuk meg Benedek Elek munkára serkentő szavait: „Fő, hogy dolgozzanak”, és lelkesen láttunk neki a projekt megvalósításának. Ugyanakkor végig ott bujkált bennünk Lázár Ervin gondolatisága is, mely motivációt adott nekünk egy rendhagyó meséskönyv megvalósításához. ,,A gyermek és a neki mesélő szülő között olyan kapcsolat teremtődik, amely nélkül nem érdemes élni.”

Adventi időben született meg az „Aprócska történetek” című könyvünk, melyben napközi otthonunk magyar tagozatának óvónői a csoportjukban megtörtént, valós történeteket vetettek papírra. Ezen történetek képekben és gyerekrajzokban is megörökítődtek. A könyv bemutatja, milyen is az a mesés kaland, mely gyerekek történetein, mondásain keresztül villantja fel az óvodai életet. Teszi mindezt mesésen, szeretettel és humorral, olyan eszközökkel, amelyek az élet lélekpróbáló helyzeteiben is mindig a segítségünkre vannak.

Az „Aprócska történetek” című könyv a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásával jött létre, egy kulturális pályázat eredményeképpen. A kötet ajándék a szülőknek, „sietős felnőtteknek”, akik ebben a bizonytalan, nehéz időben, a mindennapok gondoskodásában estefelé mesék után kutatgatnak. Íme, egy kis ajánló, üzenet a könyvből:

Kedves szülő, őszintén mesélünk Neked, hogy kedvet kapj az aprócska történetekhez, hogy legyen bátorságod, kedved a véget nem érő históriákhoz. Mesélj a gyerekednek a te gyerekkorodról, ovis élményeidről. Mesélj neki félelmeidről, örömeidről, csínytevéseidről, szüleid, nagyszüleid hozzáállásáról. Mesélj neki az életedről. Ettől bizalmat érez és könnyebben, természetesen mesél majd neked. Az őszinte, bizalmas mesélés biztonságot ad. Abban hiszek, amit Vekerdy Tamás mondott: „Nincs úgynevezett nevelés, csak együttélés van.” És ennek az együttélésnek mindig mindenkor őszintének, hitelesnek kell lennie. Mert csak így van értelme.

Az Aprócska történeteket a Mikulás hozta el a napközi otthonban járó minden kisóvodásnak és szüleiknek. Köszönet mindenkinek, aki közvetve vagy közvetlenül segítette munkánkat. Áldott adventi időket és jó meséslét kívánok minden pedagógusnak, szülőnek, nagyszülőnek, mindenkinek, aki szereti a meséket. 

Kádár Enikő óvodavezető

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.