Felhívás!

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Régen úgy tanultuk, hallottuk, a mesében is azt olvastuk, hogy ősszel a medvék jól meghíznak majd bemennek a barlangjukba és téli álomba merülnek, hibernálnak: a testhőmérsékletük lecsökken az életfunkciójuk – szívverésük, légzésük – anyagcseréjük lelassul. A hosszú tél folyamán, amikor a medve hibernál a felhalmozódott zsírt dolgozza fel, az táplálja, amikor ez elfogy a talpát nyalja mert jó zsíros. Majd február másodikán felébred, kijön a barlangól és ha meglátja az árnyékát visszamegy, mert későre fog kitavaszodni, ha nincs árnyék akkor már nem megy vissza mert hamarosan megérkezik a várva várt tavasz.

Mikor ezt elmondtam a vadászbarátoknak csak azért nem nevettek mert azt hitték mókázok.

Ez a harmadik éve, hogy a medvével való találkozás reményében indulok el az erdőbe, és télen is látom őket. Vagyis nem minden medve alszik téli álmot. Ha nagy hó van, kemény tél, akkor felmennek a fenyvesekbe, a hegyekbe, behúzódnak barlangokba, vagy kidőlt fák tövébe a gyökerek közé. Olykor egy korhadt fa odvában vagy egy alkalmas üregbe is beülnek. A vemhes medvék mindenképp. Mostanában ezek a nagy telek valahogy elmaradnak, a medvék sem alszanak téli álmot, bárhol járok az erdőn a nyomukra bukkanok.

Azt is mondják, hogy sok a medve meg, hogy kivágták az erdőket. Mindkettő igaz. Sepsiszentgyörgy és Sugásfürdő közötti útszakaszon – ami körülbelül tíz kilométeres táv – egy hónap alatt nyolcvan medvét láttam. Most bőséges a magtermés, tele az erdő bükkmakkal, cseremakkal ami fenntartja a medvéket, de ahol nincs megfelelő mennyiségű táplálék ott a nagy vad elindul és leghamarabb emberlakta településen fog kikötni. Kérdés csak az, hogy hogyan fogjuk fogadni.

Jelen pillanatban még azt látni a közösségi portálokon, hogy egy medve látványa a trágár szókincstár teljes skáláját hozza elő az emberből, és a gyűlölet reakcióját váltja ki.

Bízom benne, hogy idővel ez változni fog ugyanis az elkövetkezőkben hozzá kell szokni a medvék látványához, úgy nyáron mint télen.

 

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 7., 13:39
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem vagyok szaktekintély, de a téli álom és hibernálás közt ég és föld a különbség! A mormota hibernál, kb 9-10 hónapig a medve téli álmot alszik, közbe megjárja magát, iszik stb! A fiatalabb példányok 1 vakart üregbe laknak az öregebb már komolyabb lakosztályban……

 • User
  Dátum: 2018. december 7., 16:01
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Nyolcvan medvet vagy nyolcvanszor medvet? Nem mindegy.

  Kicsit nyakaterkertnek erzem a hirtelen nagy medveszaporulatot. Ket ev alatt (amiota nem szabad vadaszni rajuk), nem tudnanak ennyire elszaporodni. Ugyanakkor 1990 elott se szabadott vadaszni, aztan megse volt ilyen nagy felfordulas. Pontosabban akkor is jartak a medvek Tusnadra, a Szent Anna tohoz, sot Szentgyorgyon a gyarakhoz is bejott egy peldany. Nem ujdonsag ez a faluba jaras. Lehet most tobb bejon, lehet jobban lathatoak, de ennek sok egyeb oka is lehet, mint a vadaszat betiltasa. Egyik nagyon is nyilvanvalo ok, amiert most sok esettel talalkozunk, hogy a media egybol felkapja ezeket. Maskor ha mondjuk Deda kornyeken megtamadott valakit az erdoben a medve, maximum a kornyekbeliek tudtak rola. Ma tortenik egy ilyen eset es a kulfodiek is rogton rettegnek az itteni medvektol.
  Azt is kene vizsgalni, hany ilyen eset volt regen, hany most. Mennyi ezekbol a ki nem kenyszeritett tamadas, hanyat okoznak a kukazo medvek, hany tortenik az esztenaknal, es hany eset tortenik emberi hulyesegbol, pl. selfizzunk a medvevel, lopjuk el a bocsot a barlangbol, stb.

  A teli alvasrol pedig: a medve anyagcsereje lelassul, sokat alszik, de nem hibernal. En legalabb is igy tudtam. Lehet gyerekkoromban a telen alszik mese volt az elterjedt, de az csak mese. Regebb is volt medvenyom a hoban…
  “A nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart, de a melegebb vidékeken el is maradhat. A nyugalomra vonuló medve leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred. Ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél. Télen testsúlyuk jelentősen, akár a negyedével is csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni. ” (http://www.termeszettar.hu/anyagok/ursus/ursus.htm)