Felhívás!

A szabadidő hasznos eltöltése

A szabadidő hasznos eltöltése Cseperedő

Tizenöt 3–5. osztályos diák kapcsolódott be a Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett Csodalámpa Olvasóklub nevet viselő vakációs foglalkozásba. Az elmúlt héten a Sport utcai fiókkönyvtárban szerveztek vakációs foglalkozást az elemisták számára.

A csodalámpások a héten Balázs Orsolya és Nagy Ildikó Tímea könyvtárosok által felolvasott Katherine Applegate Kívánságfa és a Christine Nöstlinger Paul titkos naplója/Suzi titkos naplója könyvek cselekményével ismerkedtek meg, és ezek köré szervezték a napi tevékenységeket.

– Az idén különösen hangsúlyt fektettünk arra, hogy minél több játék, interaktivitás, kommunikáció kapjon helyet. Igyekeztünk minél több olyan helyzetet teremteni, ahol kapcsolatokat kellett kialakítsanak egymással. Minden témát, amit az adott könyv nyújtott – jelen esetben a barátság, elfogadás, problémamegoldás, összefogás, környezetvédelem – körbejártuk, és különböző szituációs játékokban feldolgoztuk. A Kívánságfa kapcsán a népszokásokról is beszéltünk, párhuzamot vonva az ír és a magyar népszokások között. A kívánságfát Írországban május elsején állítják fel, nálunk a májusfa van – mesélte Balázs Orsolya.

A kézműves tevékenységek is a könyv témájához kapcsolódtak.

– Festettünk kívánságfát, de gyöngyből is elkészítettük egy másolatát. Az újrahasznosítás jegyében kinőtt pólókból szatyrot készítettünk, és plakátokon hívtuk fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Minden nap bővítettük, terebélyesítettük a belső és külső tulajdonságokat tartalmazó fánkat, és a tábor lezárásaként kívánságfát is felállítunk – magyarázta Nagy Ildikó Tímea.

A programban esti filmnézés, pizzázás is szerepelt.

A jövő héten, július 12–16. között az elsős és másodikos kisdiákok számára szervezik az olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozást. Várják a jelentkezőket szeptember 6–10. között a gimnazistáknak és a hat és hetedik osztályosoknak szervezett vakációs programra.
A Sport utcai fiókkönyvtárban első alkalommal szervezték meg a Nevesincs nappali tábort június 28. és július 2. között, öt elemista részvételével.

Hétfőtől péntekig, 8-tól 16.30-ig változatos tevékenységeken vettek részt a táborozók.

– A kezdet kezdetén a park fáival ismerkedtünk, Sándor Attila kollégánk mutatta be őket nekünk.

Simogattuk, ölelgettük, csodáltuk, felnéztünk az égbe nyúló koronákra, egy másik nap visszatértünk, hogy nevet adjunk a kedvenceknek és hogy ihletet gyűjtsünk a megírandó mesékhez. Magunk írta/festette munkapólóba bújtunk, titoktündért varrtunk, varázstükröt díszítettünk üveg festékkel, hogy mosolyunkat mindig megtaláljuk, tábori naplót írtunk, és sokat-sokat festettünk. Lufi és Szamóca kópéságai segítettek, hogy ne spóroljunk a festékkel, elszabaduljanak a kezek, a fantázia, és szívből suhanjon az ecset a papíron. A begyűjtött, gondosan lepréselt, megszárított faleveleket utolsó nap kopíroztuk be a naplóba, hogy ne merüljenek feledésbe a tanultak. Közben szendvicseket készítettünk, asztalt terítettünk, uborkát hámoztunk, almát daraboltunk, mosogattunk, csapatban dolgoztunk. És sokat, nagyon sokat beszélgettünk – számolt be Éltes Enikő könyvtáros. – Dolgoztunk is természetesen, hiszen a könyvtáros munkát is el kellett végezni: bevenni az új könyveket, helyre rakni a visszahozottakat. Szakítottunk időt játékra, pitykövezésre/ugróiskolára is, és csak úgy fogytak az elolvasott oldalak, nem csak az előre betervezett közösen olvasott könyvekből.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.