Felhívás!

A mese irányt mutat

A mese irányt mutat Cseperedő

Rancz-Gyárfás Gergő számára a mesemondás, a mesehallgatás jelenti a feltöltődést. A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos diákja már kisiskolás korától vesz részt rege- és mesemondó vetélkedőkön, tehetségét számos díj, elismerés bizonyítja. Legutóbb az online formában megszervezett Kriza János Országos Mesemondó Versenyen harmadik díjban részesült.

– Gergő életvidám gyerek, akinek felcsillan a szeme a versenyfelhívások hallatán, és aki nem torpan meg a kihívások előtt. Lelkesedése nemcsak az előadásmódjában mutatkozik meg, hanem az ilyen jellegű feladatokhoz való hozzáállásában is. Tehetségének kibontakozásában a család is meghatározó szerepet tölt be: édesanyja segítsége, tanácsai, nővére biztatása, példája meghatározó. Teljesítménye örömmel tölt el. A siker mögött azonban rengeteg munka van – mondta Fazakas Enikő.

Gergő A cigány ember teremtése című cigány népmesével, eredetmondával nevezett be a Kriza János Országos Mesemondó Versenybe. A zsűri az otthon rögzített és beküldött felvételek alapján értékelt, rangsorolt.

– Élőben az egyszeri előadásmód a döntő, míg online többször is előadhatod, míg végül meg vagy elégedve az eredménnyel. Élőben a szemkontaktus, a kialakult hangulat sokban segít. A mesét már régebb ismertem, nagyon szeretem a vidám, tréfás hangulatú meséket. Többször elolvastam, majd szövegtől függetlenül próbáltam szabadon mondani – magyarázta a diák.
A mese számára egyfajta iránymutató, hiszen a mesékben rejlő bölcsesség erkölcsi tartást ad, utat mutat.

– A mesehallgatás feltölt, hiszen a jó mindig győz a rossz fölött – tette hozzá Gergő.

Az elmúlt évek során számos megyei, regionális és országos szintű versenyen vett részt. A befektetett munkának, szorgalomnak, kitartásnak mindig megvolt az eredménye.

– A Vidám Versek Versmondó Versenyének országos szakaszára többször is eljutottam, és mindig különféle díjakban részesültem. Voltam az Aranytoll meseíró verseny és a regemondó vetélkedő országos szakaszain, matematika- és fizikaversenyen. A regemondó versenyre vagyok a legbüszkébb, mert ott egy erős mezőnyben értem el nagyon jó eredményt, és nagyon szerettem a Gábor Áronról szóló regét mondani – emelte ki.

Gergő szeret színpadon lenni, s bár fellépések előtt van egy kis lámpaláza, amint kiáll a közönség elé megnyugszik, elpárolog minden izgatottsága, csak a szövegre és az előadásmódra koncentrál.

– A színpadon a szemkontaktusra, a szép, tiszta beszédre, az érzelmek, a mesehangulat átadására figyelek – mondta.

A hetedikes fiú kikéri és meg is fogadja a többszörösen díjazott mesemondó testvére, Rancz-Gyárfás Hanna tanácsát.

– Sok esetben az ő tanácsaira jobban hallgatok, mint máséra. Sikert csak munkával, gyakorlással lehet elérni. Ahogy szokták mondani, a tehetség 10%, az izzadság 90% – tette hozzá.

A diák és a pedagógus is úgy véli, hogy bár a versenyekre, vetélkedőkre való felkészülés pluszmunkát igényel, szükség van rájuk, hiszen lehetőséget teremtenek a bemutatkozásra, hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalokkal való találkozásra, ismerkedésre.

– A túlterheltség. az időhiány valós tény. A tanulók különféle megmérettetésére azonban szükség van, mert ilyenkor mutatkoznak meg, kerülnek felszínre a gyerekekben rejlő értékek. A vetélkedők teremtenek alkalmat arra, hogy a tanulók olyan helyzetben villantsák fel tehetségüket, amely megteremtésére tanóra keretében csak kis mértékben van lehetőség. A mesemondó verseny is ilyen – magyarázta Fazakas Enikő.

Gergő jó tanuló, kedvenc tantárgya a matematika, a magyar és a testnevelés. Az online oktatás kényelmes volt, de a barátok miatt már várta a tantermi oktatást.
Szeret zenét hallgatni, olvasni. Kedvenc együttesei a Wellhello és a Halott Pénz, legutóbb az Anne Frank naplóját olvasta. Hetente háromszor fociedzésre jár, szabad idejét a barátokkal tölti.

Középiskolai tanulmányait a kézdivásárhelyi Református Kollégium természettudományok szakán szeretné folytatni, majd építészmérnök szeretne lenni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások