Felhívás!

A magyar nyelv őrzői

A magyar nyelv őrzői Cseperedő

Egy első és egy második díjjal, valamint egy dicsérettel és három különdíjjal tértek haza a diákjaink a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszáról. A Magyar Nyelv Napjai vándorrendezvény keretében szervezett vetélkedőnek a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum adott otthont.

A versenyen 7 megyéből 69 diák mérte össze tudását. Idén a IV. osztályosok vetélkedőjének témája: Hamuban sült pogácsa… A magyar nép költészete, művészete és szokásai, az V–VIII. osztályosoké: Balladák és mondák világa.

A gimnazistáknál első díjas a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum Legendászok nevű csapata, melynek tagjai: Kocsis Rebeka, Simon Zsók Henrietta és Téglás Ede. Második a Székely Mikó Kollégium Múltidézők csapata: Fejér Gyöngyi, Vargyas Boróka és Veres Brigitta. A mikeses diákokat Kovács Anikó, a mikósokat Szőcs Borbála és Tókos Ibolya Lujza készítette fel a versenyre.

A negyedikeseknél dicséretben részesült a Váradi József Általános Iskolából, Tamás Márta tanítónő tanítványaiból – Bucuri Bence, Dascălu Hanna, Kurta Dávid-Tas – álló Nyelv-őrök csapat.

Napsugár-díjat érdemeltek ki a Menőmanók: Kiss Henrietta, Sorbán Tamás és Szabó Kádár Viola. A mikós kisdiákok Hatos Gabriella irányításával készültek fel a vetélkedőre. Kitűnően szerepeltek Tusa Anikó tanítványai is, hiszen a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum mindkét csapata különdíjban részesült. Olvasás-díjat kaptak a Szóúszók: Fazakas Dorka, Kocsis Linda Anetta és Máthé Jázmin Ünige, Nyelvhelyesség-díjjal tüntették ki a Szóvadászokat: Bagoly Annát, Fülöp Áront és Gyárfás Beátát.

– A verseny az anyanyelv szeretetére, megbecsülésére, továbbadására hívta fel a figyelmet, az idei témájának köszönhetően pedig a tanulók anyanyelvi ismereteinek felmérése és bővítése mellett, 16 különböző vidékről származó népi használati, népművészeti tárgyat is megismertetett – mondta el Tamás Márta tanítónő.

A háromszéki kisdiákok – mesébe szőve – pákéi rongyszőnyeget, sepsiszentgyörgyi kopjafát, csomakőrösi forgácskalapot és szitát mutattak be. A meséket a Cseperedő rovatban is bemutatjuk az elkövetkezőkben.

Az ismeretek bővítése, megszerzett tudás, tapasztalat és sikerélmény mellett az együtt töltött idő, a közös utazás a barátságok kialakulására, a különbözőségek elfogadására, az egymás iránti tisztelet, a viselkedési normák gyakorlására adott lehetőséget a háromszéki kisdiákok számára.

– A szervező iskola által felkínált bentlakásos alvási lehetőség, az alkalmazkodva együtt töltött éjszakák, a közös játék örömét nyújtotta. A vendéglátók a szórakozásra, a verseny izgalmának feloldására is figyeltek különböző szabadidős tevékenységek szervezése által. Így a diákok felkeresték Déva-várát, élményfürdőben lazítottak, csernakeresztúri táncokat tanultak, együtt énekeltek az Evilági együttessel. A Déván töltött idő alatt diákjaink megtapasztalhatták, beleláthattak a szórványban élő magyar gyerekek mindennapjaiba. Így jobban megértették Benedek Elek szavait: „Gyakorold magad a magyar írásban, nemhogy a sok idegen nyelv mellett elfeledd az édesanyád nyelvét” – fejtette ki a pedagógus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.