Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az eltűnő kockák nyomában

Az eltűnő kockák nyomában Életmód

Hogy dolgozzuk le az ünnepek alatt felszedett pluszt? – ez egy olyan kérdés, amely sosem veszíti időszerűségét. Főleg a karcsúság elvárásától üldözött nők számára igaz ez, de a férfiak is sajnálkozva néznek utána az egyre jobban süllyedő kockás hasnak. Aki viszont ennél is többet akarna tenni, kaphat néhány jó tanácsot Domokos Izabella táplálkozás szakértőtől.

Domokos Izabellát munkahelyén, saját cégénél értük „tetten”, amint éppen egy hipermodern gépen mérte ki egy csinos kamaszleány ideálistól igencsak eltérő testzsír-arányát. Amit egyébként kérésre bárkinek megtesz, aki úgy dönt, hogy kész a változásra.

– Két-három kilót is fel lehet szedni a téli ünnepek alatt, tapasztalatom szerint pedig ezt legtöbbször nyárig sem sikerül leadni – mondja interjúalanyom. Az alattomosan, de biztosan ránk kúszó kilóktól úgy lehet menekülni, ha nem tartogatunk egyes fogásokat csak az ünnepekre. Minél ritkábban látjuk az asztalon a ritka finom falatokat, annál jobban kívánjuk őket, tehát hajlamosak vagyunk túlenni magunkat belőlük. Ezért egy jó megoldás lehet ha már karácsony előtt egy hónappal, akár többször is feltálaljuk azokat a finomságokat, amelyet az ünnepi menübe beletervezünk, majd azokból mértékkel eszünk.

A helyes étkezés alapszabályai azonban egész évben azonosak: akkor együnk, mikor éhesek vagyunk, kerüljük a nitrátokat tartalmazó felvágottakat, a glükóz-fruktóz tartalmú élelmiszereket, a nátrium-glutamáttal (ízfokozó) megspékelt dolgokat és a transz-zsírokat vagy hidrogénezett zsírokat. A zsírok egyébként nem önmagukban veszélyesek. A transz-zsírok a túlhevítéskor (már 120 Celsius fok fölött) keletkeznek, de vannak olyan olajok – például a lenmagolaj – amelyek a többieknél jóval nagyobb arányban tartalmazzák a jótékony, gyulladásgátló Omega 3-at. Az imént felsorolt káros anyagok azonban megakadályozzák az agynak a telítettségérzetet jelző dopamin termelődését, így a szükségesnél többet eszünk. Aludni is szükséges, itt nem a mennyiség, hanem az alvás minősége nyom sokat a latban, és ne higgyük, hogy az egészséges étkezés önmagában elég a testi jólléthez: az testmozgás nélkül soha nem lesz megfelelő.

Arra a kérdésünkre, hogy szükséges-e a sok hús, zsír és édesség után valamiféle tisztítókúrát végeznünk, a szakember így válaszolt: „nem hiszek a tisztítókúrákban, a sejteknek van saját védőmechanizmusa, amely a káros anyagokat kilöki. Együnk helyesen, amennyire lehet. Fogyasszunk házi készítésű dolgokat, ne válasszuk szét a fehérjét, zsírt és szénhidrátokat. Igaz, van olyan fogyókúra, amely ezt ajánlja, és be is következik tőle a fogyás, viszont nem a testzsír mennyisége csökken, hanem az izomtömeg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük