Felhívás!

Beszélgessünk önmagunkkal!

Beszélgessünk önmagunkkal! Életmód

Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására először látogatott Székelyföldre Jakupcsek Gabriella, Magyarország egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetője, kommunikációs szakember, aki múlt pénteken a Vigadóban közös gondolkodásra ösztönözte az érdeklődőket, nőiségről, karrierről és anyaságról, elvárásokról és a kudarcok feldolgozásáról, az életben való boldogulásról.

Jakupcsek Gabriella legutolsó köztévés műsorának, a Ridikülnek a hangulatát idézte fel a beszélgetés, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a riporter szerepét nem Gabriella, hanem az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének alelnöke, Papp Gyöngyike töltötte be, míg az immár kétkötetes szerző a tőle megszokott közvetlen, szókimondó stílusban válaszolt a kérdésekre. Az elismert televíziós személyiség több mint 25 évet töltött a képernyőn, úgy, hogy mindig napi műsort vezetett, emiatt is nehéz volt számára a „leállás”, amikor bő két éve búcsút intett a köztévének.

Mesélt a kezdetekről, arról, hogy régebb mást jelentett a televíziózás, mint napjainkban, amikor már a műsorvezetői és riporteri szakma, mint olyan nem létezik, ellenben moderátorok vannak a képernyőn, és a mennyiség a minőség rovására megy. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy átlagos magyarországi néző napi négy és fél órát tölt el a tévékészülék előtt. Meglátása szerint a függőség miatt lett túldimenzionált és manipulatív a televíziózás, a meghökkentés vált a legfőbb céllá. Később ezt a függőséget a fiatalok közösségi oldalak iránti kényszeres elhivatottságához hasonlította, mindkét esetben a valós, mindennapi élet háttérbe szorul, mert az illetők ilyen közvetett módon hozzájutnak azokhoz az impulzusokhoz, amelyekre szükségük van, és már nem igénylik a közvetlen, emberi kapcsolatokat. Nem azt mondja, hogy ne nézzünk tévét, hanem azt, hogy ne feledjük, kinek a kezében van a távirányító.

Jakupcsek Gabriella arra is figyelmeztetett, hogy nem árt több lábon állni és tudatosítani magunkban, hogy a legjobb munka sem tart örökké, a változás elengedhetetlen része az életünknek, nem kell félnünk tőle, de azért mindig legyen egy B-tervünk. Jelenleg üzleti kommunikációs cégét irányítja, könyveket ír és motivációs előadásokat, tréningeket tart, közben pedig nyitott szemmel és empatikus lélekkel éli az életét. Mivel úgy érezte, a magyar tévékben nincs ilyen jellegű műsor, hamarosan elindít a Richter céggel egy Főnix-programot, amelyben online-felületen olyan nőket mutat be, akik a súlyos nehézségek dacára sikeresen újraépítették életüket.

A Ridikülben 497 adást vezetett, ahol rengeteg emberi történettel ismerkedett meg, és mivel a kommunikáció a lételeme, azt folytatja, amit a televízióban elkezdett, mert szükség van történetekre és mintákra, amelyek a szeretetről, elfogadásról szólnak. Érdekes kérdésfelvetései gondolkodásra ösztönöznek, amelyek őszinte beszélgetéshez vezetnek, nem mással, mint önmagunkkal.

Eddig két könyve jelent meg: az előzetes várakozásokkal ellentétben nem írt botránykövet, az első, a Megúszhatatlan és a második És te hogy vagy? című is önismereti kérdéseket jár körül, leírja azt, ahogyan ő látja és tapasztalja a világot és olyan történeteket oszt meg, amelyek tanulságul szolgálhatnak az erre fogékonyak számára. A tanulság pedig az, hogy a hozzáállásunkon szükséges változtatni, hogy elviselhetőbb legyen a létezés, „te döntsd el, hogy milyen legyen az életed”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.