Felhívás!

Az anyatejes táplálás fontosságáról

Az anyatejes táplálás fontosságáról Életmód

Hogy szoptasson-e vagy cumisüvegből etesse a kisbabáját, azt minden édesanya saját maga dönti el. Mert az Anya az egyetlen személy, aki meghozhatja a végső döntést: az ő testéről, az ő életmódjáról és főleg az ő anyai szerepéről van szó.

Ebben a döntésben kívánt segítséget nyújtani az a szakemberek által vezetett párhetes felkészítő, amely a várandós kismamák számára, a kisbabák egészségéért zajlott a kézdivásárhelyi Zarah Kids székházban, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház gyermekosztálya kezdeményezésére, a Búgócsiga baba-mama klub támogatásával.

Az újszülöttek és csecsemők számára az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és a legideálisabb, ha ugyanis elég anyatej áll rendelkezésre, életük első hat hónapjában más táplálékra nincs is szükségük. Az első néhány csepp anyatej, az úgynevezett előtej olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás: ennek segítségével immunanyagokkal, fehérvérsejtekkel és enzimekkel teli anyag jut a kicsik szervezetébe. Ha ezt kapják meg először, az olyan bevonatot képez a bélrendszerünkben, ami komoly védelmi vonalat alakít ki a vírusokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben is, de a kicsik növekedésével párhuzamosan a további védekezésben is nagyon fontos szerepet játszanak ezek az anyagok. Azok, akik csecsemőkorukban anyatejes táplálást kaptak, felnőttkorukban is védettebbek a betegségekkel szemben – hangsúlyozzák a szakemberek. Az anyatej az újszülött és csecsemő optimális fejlődéséhez szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, a legkedvezőbb összetételben és a legkönnyebben emészthető formában tartalmazza. Összetétele az adott csecsemő igényeihez igazodik.

A 21. században született gyermekek ugyanolyan szükségletekkel rendelkeznek, mint a bármely korban született kisbabák. Az internetnek köszönhetően, szinte korlátlan mennyiségű, szoptatással kapcsolatos információ áll rendelkezésre, de rengeteg téves vagy félrevezető dolog is olvasható. Ezek eloszlatására, illetve a leendő anyukák felkészítésére helyezték a hangsúlyt a tanácsadó szakcsoport tagjaiként a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház orvosai és főasszisztensei. Dr. Katona Judit gyermekgyógyász főorvos, az újszülött osztály volt vezetője, dr. Tarczali Mária gyermekgyógyász főorvos, osztályvezető, az orvostudományok doktora, dr. Hatházi Annamária gyermekgyógyász főorvos, dr. Fetés Kinga újszülöttgyógyász és dr. Pászka Ildikó gyermekgyógyász szakorvos, valamint Csorba Annamária és Onofrei Katalin főasszisztensek rendkívül hasznos, gyakorlati tanácsokkal látták el a kismamákat, megválaszolták a szoptatással, hozzátáplálással és gondozással kapcsolatos kérdéseket, bátorították és tanították őket a gyerekükről való szeretetteljes gondoskodás folyamatában.

Nem győzték hangsúlyozni a pozitív hozzáállás és kitartás fontosságát, mivel az első egy-két hétben a szoptatás fájdalmas lehet. A helyes mellrátétellel viszont a fájdalom csökken, emiatt lényeges, hogy az anyuka kérjen és kapjon segítséget már az első napokban. A szaksegítséget a szülésznőktől, védőnőktől, csecsemőápolóktól és a gyerekorvostól kaphatják meg. Az igény szerinti szoptatás (gyakran, napi 8, akár 12 alkalommal, mindkét mellből), a kényelmes szoptatási pozíció (fekve, ülve), a házimunka elvégzésében kapott segítség, a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel mind-mind hozzájárul a sikeres anyatejes tápláláshoz.

Az öt alkalom alatt igyekeztek tudatosítani mindenkiben azt, hogy az anyatejes táplálás természetes dolog, évezredek óta úgy szülünk és születünk, hogy az anyák szoptatásra, a babák szopizásra képesek. A leggyakrabban előforduló probléma az önbizalomhiány, pedig kevés kivétellel az anyukák képesek erre, ehhez leginkább saját szándékra, önbizalomra és nagy adag kitartásra van szükség, ugyanakkor elfogadják azt is, ha valaki nem tud, vagy nem akar élni ezzel. A szakemberek a közeljövőben tervezik hasonló foglalkozások tartását.

Kedves anyukák!

Hétköznaponként reggel 9 és 10 óra között szoptatási tanácsadásért bátran fordulhatnak a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház gyermekosztályának szakembereihez, akik telefonon szívesen fogadják kérdéseiket, észrevételeiket. Elérhetőség: a gyermekosztály szolgálatos telefonszáma: 0740.591.169.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.