Felhívás!

ANM: másodfokú viharriadó az ország 11 megyéjében

ANM: másodfokú viharriadó az ország 11 megyéjében Életmód

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedd este 11 óráig meghosszabbította a fokozott légköri instabilitásra vonatkozó, egész országra kiterjedő figyelmeztetését és másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztást adott ki a délnyugati országrész 11 megyéjére, amely 15 óráig érvényes. A többi megye ugyanakkor elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztás alatt áll.

A meteorológusok szerint kedd este 11 óráig időszakonként fokozott lesz a légköri instabilitás az ország legnagyobb részében. Gyakori villámlások, felerősődő, viharos szél és jégeső által kísért záporok, zivatarok, felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 35-40 litert is.

Az említett időszakban meleg lesz, főként a déli és keleti régiókban, ahol a déli órákban kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

Hétfő délután 3 óráig narancssárga jelzésű viharriadó van érvényben Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Hunyad megyében, illetve Argeş, Szeben és Fehér megye hegy- és dombvidékén. Felhőszakadásokra, viharos szélre és jégesőre is számítani kell. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 60-70 litert is.

Szintén hétfőn 15 óráig sárga jelzésű viharriadó van érvényben az ország többi részében. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken a 40-50 litert is.

Újabb, erdélyi megyéket is érintő árvízriasztások

Újabb narancssárga és sárga árvízriasztásokat adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA). A figyelmeztetések kedd éjfélig érvényesek 27 folyó vízgyűjtő medencéjére, továbbá több dobrudzsai folyóra és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Kedd éjfélig másodfokú árvízriasztás van érvényben többek között a Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), a Béga (Temes megye), a Pogăniş (Krassó-Szörény megye), a Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), valamint az Olt (Szeben, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt és Dolj megye) vízgyűjtő medencéjére. Narancssárga árvízvédelmi figyelmeztetés alatt áll továbbá a Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ és Bákó megye) és a Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye) vízgyűjtő medencéje is.

A hidrológusok által kiadott sárga figyelmeztetés szintén kedd éjfélig lesz érvényben, és többek között az Iza, a Visó, a Túr, a Nagy-Szamos, a Kis-Szamos, a Szamos, a Kraszna, a Berettyó, a Sebes-Körös, a Fekete-Körös, a Fehér-Körös, a Maros, a Béga, a Temes, a Berzava, a Moraviţa, a Karas, a Néra, a Cserna, az Olt, a Bodza és a Tatros vízgyűjtő medencéjét érinti Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Temes, Krassó-Szörény, Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Bihar, Arad, Hunyad, Szeben és Fehér megye területén.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.