Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A több száz barát ellenére is magányosak a mai fiatalok

A több száz barát ellenére is magányosak a mai fiatalok Életmód

A barátok minősége és nem a mennyisége a kulcs a boldogsághoz. Egy friss tanulmány szerint hiába a rengeteg „barát” a közösségi oldalakon, ez nem mérhető a valóságos, közeli kapcsolatokhoz.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatók megállapították, azok, akiknek csak néhány közeli barátjuk van, legalább annyira, ha nem jobban elégedettek társas kapcsolataikkal, mint akiknek rengeteg barátja van online felületeken – olvasható a Daily Mail cikkében.

A tanulmány alapján a periférián lévő barátok – legyen szó például régi osztálytársakról vagy kollégákról – nem járulnak hozzá a boldogságunkhoz.

A közösségi média arra inspirálja a fiatalokat, hogy több, de kevésbé személyesebb baráti kapcsolatot alakítsanak ki a világhálón, a szakértők szerint azonban a barátok gyűjtése helyett jobb ellenszer a magányosságra, ha azokkal töltünk több időt, akik valóban közel állnak hozzánk.

A Leedsi Egyetem kutatói egy nonprofit kutatószervezet két online közvélemény-kutatását használták föl, melyekben 1496 főt kérdeztek a témában.

A kutatásban résztvevők beszámoltak életkorukról, baráti kapcsolataikról és arról, hogy mennyire érzik jól magukat. Szó volt továbbá arról, hogy milyen gyakran és minőségben kommunikálnak például családtagjaikkal, szomszédaikkal.

Az eredmény azt mutatta, hogy a társadalmi életükkel való elégedettségi szintet egyedül a közeli barátok száma befolyásolja.

A tanulmányt készítő Wändi Bruine de Bruin szerint a magányosság nem a barátok számától, hanem az irántuk táplált érzésektől függ.

Ha valaki magányosnak érzi magát, célszerűbb javítani a meglévő barátokkal való kapcsolatokon, és nem új barátok után nézni.

A tanulmányban azt is kifejtették, hogy az idősebb embereknek kisebb szociális hálózatuk van, viszont hiába van a fiataloknak nagyobb baráti köre, ez nem járul hozzá a boldogságukhoz, mert igaz barátaik nincsenek.

Érdekes módon a családtagok és azon szomszédok száma, akikkel időt töltünk, sem befolyásolta a társadalmi életünkkel való elégedettség mértékét.

A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy a sztereotípiával ellentétben, miszerint az idősebbek szomorúbbak és magányosabbak, a kutatás pont azt mutatta, hogy boldogabbak, mint a fiatalabb generációk.

A kutatás a Psychology and Aging tudományos folyóiratban jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 2., 19:49
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Kedves fiatalok!
    Teló,teló,számítógép,etc pár év és kuty@sz@rt szedtek a parkban anélkül,hogy buliztatok volna jó nagyokat drog és alkohol nélkül,szeretkeztetek volna 🙂 és nem virtuálisan vadonat egyedül!