Felhívás!

A gyerekek a járvány láthatatlan áldozatai

A gyerekek a járvány láthatatlan áldozatai Életmód

Hihetünk benned? Ez a kérdés áll a gyerekek jogaiért küzdő Eurochild ernyőszervezetúj kampányának középpontjában. A gyerekek a járvány láthatatlan áldozatainak számítanak, sokan váltak kiszolgáltatottá az elmúlt egy évben. A civil szervezetek szerint a bevételkiesés és a létbizonytalanság miatti stresszt egyes szülők a gyerekeken vezetik le, egyre gyakoribb a családon belüli erőszak. Ráadásul az online oktatás is komoly kihívást jelent.

Sokan elszegényedtek

A járvány felerősítette a gyerekek közötti egyenlőtlenségeket. A koronavírus megjelenése előtt 18 millió európai gyereket veszélyeztetett a szegénység és a kirekesztés. Ez a szám megduplázódott 2020-ban. A múlt héten az Európai Bizottság új stratégiát hirdetett a gyerekek jogaival kapcsolatban. A cél az, hogy rávegyék a tagállamokat gyerekközpontú intézkedések bevezetésére, mondta Dubravka Šuica demokráciáért és demográfiáért felelős biztos.

„Ideje volt már ennek. A járvány kapcsán szociális és gazdasági válságról beszélünk. Azt szeretnénk, hogy Európában és a világon minden gyerek számára elérhető legyen az oktatás, az egészségügyi ellátás, a megfelelő táplálék, az otthon, tudjanak menni sportolni és kulturális programokra.”

Az államoké a felelősség

A tagállamokat arra kéri a bizottság, hogy az EU szociális alapjából kapott pénzek legalább 5 százalékát a gyerekek szegénységből való kiemelésére fordítsák, és a regionális fejlesztési alap támogatásaiból is költsenek a gyerekek helyzetének javítására.

„Néha azt gondoljuk, hogy az csak egy szlogen, hogy a gyerekeké a jövő. De ezúttal komolyan vesszük ezt. A gyerekekért, a következő generációért dolgozunk, számukra rakjuk le az alapokat” – tette hozzá az uniós biztos.

Az már a tagállamokon múlik, hogy mennyit valósítanak meg az Európai Bizottság gyerekvédelmi elképzeléseiből.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.