Felhívás!

Végveszélyben 16 műemlék

Végveszélyben 16 műemlék Kovászna megye

Négy műemlék épületnek már esélye sincs a megújulásra, további tizenkettő pedig sürgős beavatkozásra szorul – áll a Kovászna megyei Művelődési Igazgatóság 2020-as évre vonatkozó éves jelentésében.

Nemcsak az idő, hanem a pénz-, szakember- és személyzethiány, a rossz procedúrák is fenyegetik épített örökségünket, tűnik ki az említett dokumentumból. A szükséges létszám felével működik az intézmény, de kevesen vannak a műemlékvédelemben akkreditált tervezők, építészek és más szakemberek, ami a pályázatból finanszírozott munkálatok esetében késést eredményez. Az intézmény költségvetése is elégtelen, a kivitelezőket pedig nem tapasztalat vagy akkreditációjuk függvényében lehet kiválasztani, csak az ajánlott ár számít – áll a Csáki Árpád megbízott igazgató által aláírt jelentésben.

A történelmi műemlékek közül legveszélyeztetettebbek azok, amelyeknek tisztázatlan a jogi helyzete, illetve a lakatlan, nem használt vagy az állagmegóvás törvényes kötelezettségének mellőzésével használt lakóházak, melléképületek.

A jelentésből nem hiányoznak a műemlékvédelem pozitívumai sem: a miklósvári Kálnoky-kastélyt, az olaszteleki Daniel-kastélyt, a dálnoki Gál-kúriát és több csernátoni udvarházat, valamint a fülei Ferenczy-Boda kúriát említi tételesen. Sürgős beavatkozásra van szükség vargyasi és futásfalvi porták, a nagybaconi és szacsvai református templom, az illyefalvi Bornemisza-kúria, az imecsfalvi Cserey-kúria esetében.

Menthetetlen már a kökösi Serester József-ház, a nagybaconi árkádos ház, egy előpataki faház, ugyanakkor a rosszul kivitelezett felújítás példájaként említi a dokumentum a nagyajtai Donáth- és a csernátoni Végh-kúriát. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.