Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Identitást hordoz, közösséget kovácsol

Identitást hordoz, közösséget kovácsol Kultúra

A Székely Mikó Kollégium zsúfolásig megtelt dísztermében mutatta be tegnap József Álmos a nagy múltú iskola alapításának 160. évfordulója alkalmából megjelentetett iskolatörténeti könyvét, mely ugyanakkor szemléletes, gazdagon illusztrált város- és kortörténet is. A szép kivitelű mű az előző, 2008-ban megjelent kiadás bővített változata, mely tartalmazza az utóbbi tíz év képekben ábrázolt történéseit is.

Hirdetés
Hirdetés

Kondor Ágota igazgatónő köszöntötte az egybegyűlteket, és köszönte meg az októberben elkezdődött évfordulós rendezvénysorozatban részt vállaló kollégák, véndiák-társaság, illetve szülői bizottság közreműködését. Ezen a héten tetőzik és záródik az évfordulós megemlékezés, ennek első momentumaként került sor a könyvbemutatóra. „József Álmosról nem lehet azt mondani, hogy az intézmény <<volt tanára<< – hangsúlyozta –, hiszen most is részt vesz a kollégium életében, aktív és érdeklődő, gyűjtögeti az értékeket, és tovább is adja.

A kutatói szenvedélyt és az iskola iránti szeretetet méltatta Demeter Lajos helytörténész is, aki a kollégium alapításához vezető küzdelmes folyamatot tekintette át, a középfokú tanintézet gondolatának első felvetésétől (1836) egészen az alapítás évéig, 1859-ig. Ekkor kezdték meg a tanítást a vártemplom egyik kis épületében, a református tanoda négyosztályos elemi tagozatán, és fokozatosan épült ki a felső tagozat a piactéren rendbetett istállóban és csűrben. Hogy erre mekkora szükség volt, mutatta az is, hogy a marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyenyedi gimnáziumok névsorában számtalan háromszéki név bukkan fel, 1662-1839 között a nagyenyedi diákok között 75%-os volt az arányuk. A mai kollégium alapkövét 1870-ben tették le.

Ezután vette át a szót József Álmos, aki vetített képeken mutatta be a kezdetektől fogva az iskola történetét: az alapítókat, az akkori városképet, a volt pedagógusokat, az iskolacímer alakulását, de kitért a külföldi iskolákkal fenntartott kapcsolatokra, az iskola különféle rendezvényeire, megemlékezésekre, azokra a pedagógusokra és diákokra, akik tudósként, zenészként vagy sportolóként a kollégium hírnevét öregbítették. Nyilván nem maradhatott ki a csapatsport sikereinek, illetve a tánccsoport emlékezetes fellépéseinek említése sem. A képek nézegetése érzelmeket váltott ki a nézőkben, volt diákokban és pedagógusokban, akikben egykori iskolaéveik elevenedtek meg.

A keddi könyvbemutató után ma délután 5 órától kerül sor Albert Ernő és S. Király Béla volt mikós tanárok pályatársakkal való beszélgetéseiből összeállított dokumentumfilm bemutatására a kollégium dísztermében, az eseményen közreműködik kollégánk, Erdély András is, mint az Antal Miklós archív felvételeiből összeállított film rendezője.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük