Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepel a Mikes-líceum

Ünnepel a Mikes-líceum Kovászna megye

Tavaly decemberben az ünnepi év logójának megtervezésével kezdődött (Mátyás Boglárka a nyertes pályázó), e hét péntekén pedig egy laza iskolai nappal és ünnepi műsorral zárul a Mikes Kelemen Főgimnázium 145 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozat. Volt diákoknak, volt tanároknak teremt alkalmat emlékezetes találkozásokra a zárónap, e hét péntekének programja, melyről Már István igazgató, Héjja Tímea volt és Sánta Máté jelenlegi diáktanács-elnök, valamint Váry Péter külügyekért felelős diáktanács-tag beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón.

Ez év folyamán a jeles évfordulót már egy 145 kilométeres biciklitúrával is beírták az iskolanaplóba, amelynek során 13 diák és három kísérőtanáruk Magyarországon tekerte le a távot, meglátogatva a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnáziumot is. Aztán májusban elkészült az iskola imázsfilmje is, Józsa Krisztián Norbert és Bács Tamás alkotása, a legjobb pályázókat tavaly a karácsonyi kóruselőadás után díjazták. Az évfordulóhoz méltóra sikeredett a jubileumi 25. Széchenyi-bál is, amelyen rekordszámú résztvevő, 300 személy volt jelen – tekintettek vissza a jelenlévők.

Az ünnepség hajrájában plakátkészítő pályázatot hirdetett az iskola, de powerpoint-prezentáció készítésében is remekelhetnek a licisták, akik a gimnazistákat kell lenyűgözzék műveikkel. Az 5–8-asok a maguk során ezeknek a bemutatóknak az alapján kell papírra rajzolni, megfesteni a maguk évfordulós plakátjait.

Pénteken egész napos programmal zárják az emlékévet: az akció reggel 9-kor villámcsődülettel kezdődik az iskola udvarán, az elemisták rajzkiállítást hoztak össze, tanítóik kuruc–labanc vetélkedőt szerveznek nekik ,és lúdtollal írást oktató műhely is lesz, majd megkoszorúzzák az iskola udvarán álló kopjafát. A középiskolások bemutatják iskolatörténeti prezentációikat a gimnazistáknak, és e témában vetélkedő is lesz a kisebbek számára. A licisták elsétálnak azokhoz az épületekhez, melyekben fennállása óta működött az iskola, majd ennek kapcsán egy kvízben is megmérettetnek.

Hirdetés
Hirdetés

10.45-kor az iskola volt igazgatói megkoszorúzzák a Mikes-mellszobrot, és a diákok Mikes leveleiből olvasnak fel részleteket. 11 órakor a díszteremben ünnepi műsorra kerül sor, amelyre az iskola minden volt és jelenlegi oktatója, valamint több közéleti személyiség is meghívást kapott, ezek után bemutatják a néhai Jancsó Árpád, volt mikeses tanár és igazgató által megírt kis könyvecskét, mely az alapítástól napjainkig a tanintézmény jeles pedagógusainak rövid pályaképét tartalmazza. A hátsó udvar szépen felújított részében ez alkalomra felállított, Szőcs Levente nyugdíjas tanár faragta kopjafa megkoszorúzása után a tanári kar egy díszebédre hivatalos, ezzel lezárul az emlékév rendezvénysorozata.

Az intézmény annak idején a város felső leányiskolájaként indult a Bazár épületének emeletén, az első világháború után a kollégium fogadta be, később a volt Kós Károly-iskola épületében önállósult. A mostani iskola régi épületegyüttesében, majd a jelenlegi Mihai Viteazul Kollégium épületében is működött, 1991-ben onnan költözött az akkori 3-as számú faipari líceum épületébe, ekkor vette fel a Mikes Kelemen nevét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük