Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Daea: Romániában 200 ezer traktor van, ezek sorba állítva négyszer érnék körbe az országot

Daea: Romániában 200 ezer traktor van, ezek sorba állítva négyszer érnék körbe az országot Gazdaság

Romániában 200 ezer traktor van, ezek sorba állítva négyszer érnék körbe az országot – próbálta érzékeltetni szerdán a bukaresti gazdafórumon Petre Daea mezőgazdasági miniszter a szakágazat 1989 utáni fejlődését.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a mezőgazdasági kutatásban „évekig nem tették azt, amit tenni kellett volna”, de azt mondta: az elmúlt két évben behoztak a lemaradásból.

Kifejtette: nagy összegeket fektettek a jégeső-elhárító rendszerbe, amely valóságos „nehéztüzérségként” működik, és amelynek hiányában idén „pusztulás” lett volna.

Beszédében Daea azt mondta: Románia az Európai Unió (EU) pódiumán áll.

„Évi hárommillió tonna búzával léptünk be az EU-ba, az utóbbi három esztendőben folyamatosan több mint 10 millió tonna termett. (…). Mindezek a számok arra vezetnek, hogy Románia mezőgazdasági termelése óriásit ugrott előre a csatlakozás óta eltelt években. Románia ma dobogós helyen áll az Európai Unióban” – hangoztatta Daea.

A 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben elért kiemelkedő mezőgazdasági termelés annak köszönhető, hogy időben kifizettük a területlapú támogatásokat, és uniós, illetve kormányalapokból beruházásokat hajtottunk végre a mezőgazdaságban – fejtette ki nagy tapsot aratva a tárcavezető.

A bukaresti fórumon, amelyen részt vett Viorica Dăncilă kormányfő is, és amelyhez üzenetet intézett Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa, mintegy tizenegyezer gazda vesz részt az ország egész területéről.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások