Hirmondo

Sajtkülönlegességek Nyújtódról

Sajtkülönlegességek Nyújtódról

A nyujtódi Putnoki Csicsó Barna és neje, Margit 2012-óta foglalkoznak sajtkészítéssel. Ízletes, teljes mértékben kézműves, hőkezelésmentes natúr termékeikkel találkozhattak különböző termékvásárokon, nemrég egy marosvásárhelyi mustrán szereztek 3. helyezést. Arra voltunk kíváncsiak, miként lesz a hobbiból kézműves vállalkozás.

Hirdetés
Hirdetés

Az 55 éves Putnoki Csicsó Barna ügyvezető igazgató az Universal Paradis-nál, neje pedig Allianz Țiriac biztosító keretében vállalkozó.

– Számunkra mindig is fontos volt, hogy egészséges étel legyen az asztalon, így amikor 2012-ben Kovászna megyében a Munkaügyi Minisztérium által jóváhagyott féléves sajtkészítő tanfolyamot szerveztek, jelentkeztem, és sikeresen vizsgáztam – idézte fel a kezdeteket Putnoki Csicsó Barna.

A sajtkészítés az elején amolyan hobbinak indult: odahaza a nyári konyhát rendezték be műhelynek, míg az alatta levő pincét érlelőnek. Kezdetben nagyon kevés sajtot készítettek, elsősorban otthoni fogyasztásra, azonban idővel a rokonok is felfigyeltek a gazdag ízvilágra, és hamar híre ment kézműves terméküknek.

– A sajtokat a férjem készíti. Én nem mondanám, hogy jártas vagyok ebben a szakmában, csak besegítek neki, és inkább az eladással foglalkozom – mondta Putnoki Csicsó Margit.

A házaspár később őstermelői engedélyt váltott ki, és nekifogtak a nagyobb közönség részére szánt sajtkészítésnek. Természetesen nem ipari mennyiségre kell gondolni, hiszen mint mondták naponta (minden nap délután hattól este tízig, éjfélig dolgoznak) egy nagy sajtot vagy több kisebbet állítanak elő, és kizárólag kézműves módszerrel dolgoznak, semmi nincs gépesítve. Van olyan fajta, amit három hónapig érlelnek, és olyan is, amit akár egy évig.

Az általuk elért ízvilág rendkívül változatos: úgy tartják, hogy aminek a szezonja van, azzal érdemes ízesíteni a sajtot, így készül medvehagymás, aszaltszilvás, paprikás- és más ízű ínyencség is. A készítésnél fontos a természeti tényezőkre is, figyelni, például a holdállásra, mert másképp adja le a vizet a sajt teleholdkor, mint holdfogyatkozáskor.

A sajt alapját képező tejet kizárólag az otthoni két tehénből nyerik, illetve a tágabb rokonságtól szerzik be. Nem terveznek ipari méreteket ölteni, mert ha összevissza minden tejből készítenék a sajtot, abból nem sajt lenne, csak túró. Továbbá ha ipari mennyiségben dolgoznának, akkor már szükség lenne hőkezelésre, vegyi folyamatok beiktatására, és az onnantól már nem őstermelői sajt lenne, hanem valami egyéb, ami megtalálható a nagyáruházakban is.

A házaspár nemrég a marosvásárhelyi sajtmustrán 3. helyezést ért el, ahol félkemény érlelt sajtokkal, mozzarellával, medvehagymás, csilipaprikás, aszalt szilvás ínyencségekkel, valamint egy különlegességnek számító, feketeribizli-borban érlelt sajttal lepték meg az zsűrit, illetve a vásárlókat. A jövőre nézve Putnoki Csicsó Barna elmondta, mivel unokái lesznek, abbahagyja a főállását, és csak az unokáknak és a sajtkészítésnek él majd.

Hozzászólások