Felhívás!

Barbeque mint életforma

Barbeque mint életforma

Több európai ország barbecue rajongóinak a figyelme is Oltszemre összpontosult a hétvégén a Transylvanian BBQ Festival keretében megszervezett első nemzetközi verseny kapcsán, emellett nagyszámú látogató volt kíváncsi a Mikó-birtok területén zajló programokra.

 

A barbecue verseny, melyre 17 csapat nevezett be nyolc országból, szombaton délután kezdődött. Előtte javában zajlottak az előkészületek: a húsok letisztítása, fűszerezése, injektálása, adagolása, a szmókerek előmelegítése, de természetesen baráti beszélgetésekre, ismerkedésre is jutott idő. A csapatok a szervezőktől kapott alapcsomag átvétele után megszokott rutinnal, lazasággal, jó hangulatban láttak neki a több órás megmérettetésnek. A gyakorlottabbak, mint az amerikai, hollandiai és olaszországi csapatok kiforrott technikával, adott esetben fülhallgatóval a fejükön, „zárt sátor” mögött vagy éppen rockot hallgatva, sztorizgatva vágtak bele az éjszakába.

A barbecue nemcsak főzési technika, hanem életforma. Titka a pontosság és az igényesség – vallja Falvai János, a barbecue fesztivál egyik ötletgazdája, a Bertis csapat tagja, a Mistery box győztese.

 

Rendezvény-, gasztro- és lovasturizmus Háromszéken

Az esemény kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte az elmúlt években számos nagy volumenű gasztronómiai eseményt szervezett a megyei önkormányzat, olyanokat, mint a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja, a Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál, folytatva a sort a barbecue fesztivállal. „Célunk, hogy Háromszék legyen Erdély gasztro-, valamint lovas turizmusának központja. A most már nemzetközi szintérre lépő Transylvaniain BBQ Festival és az oltszemi maratonhajtó-pályán évről-évre megszervezett fogathajtó verseny, valamint a Székely Vágta és a Háromszéki Huszártoborzó is ezt erősítik” – tette hozzá az elnök. 

A fesztivál szervezői sikeres hétvégét tudnak maguk mögött. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, örül, hogy a kezdeti esős idő nem szegte kedvét az érdeklődőknek és a fesztivál minden programpontjára érkeztek látogatók, nemcsak a környező településekről, hanem az ország más részeiből is. „Komoly kihívást jelentett számunkra a hétvégi nemzetközi verseny, rengeteget tanultunk a témában tapasztaltabb külföldi vendégeinktől. A legnagyobb elégtételt az jelenti számunkra, hogy elégedetten, szép élményekkel távoztak a csapatok” – fogalmazott az alelnök.

A megyei önkormányzat és Bodok község polgármesteri hivatala által megvásárolt oltszemi Mikó-birtok sorsaként is a turizmus útját választották tulajdonosai. Fodor István polgármester elmondta, a barbecue fesztivál kiváló alkalom arra, hogy jó hírét vigyék a községnek és ennek a történelmi jelentőséggel bíró helynek a varázsát az idelátogatók számos európai országba és az Amerikai Egyesült Államokba is.

 

Jól szerepeltek a hazai csapatok

A zsűri tagjai, a hollandiai Petra Rebenstorf, és a Dél-Tirolból származó Haymo Gutweniger a Kansas City Barbecue Society (KCBS) képviselői a díjátadást megelőzően elégedetten nyugtázták a csapatok és a szervezők munkáját.

A zsűri öt kategóriában értékelte a készítményeket. A Mistery box, meglepetés kategóriában a versenyzők a Bertisben is megvásárolható csülökből és szarvashúsból dolgoztak. Az első helyen a sepsiszentgyörgyi BBQ Bertis Family, a második helyen a hollandiai Masters of fire végzett, a harmadik a magyarországi Bodrog smoker BBQ csapat lett.

A többi versenyszámban tíz-tíz csapatot díjazott a zsűri. A legjobbak a következők lettek csirke kategóriában: I. szovátai Food’venture csapat, II. a székelyudvarhelyi Bobo’s BBq csapat, III. hollandiai Pure BBQ csapat. A sertésoldalas kategória: I. a németországi White squirrel BBQ csapat, II. az amerikai egyszemélyes Hot wachula’s csapat, III. a BBQ suncity Szeged csapata. A sertéslapocka kategóriában: I. a Masters of fire, II. a hollandiai IQ BBQ, III. a nagy-britanniai Uncle Tony’s cockney Q. Marhaszegy kategóriában: I. IQ BBQ, II. a Masters of fire, III. Uncle Tony’s cockney Q.

A négy kategória összesített eredményében az első két helyezett pénzjutalomban részesült: az első díjat jelentő 1500 euró értékű nyereményt a hollandiai IQ BBQ csapat vitte haza, az 1000 euró pénzjutalommal járó második díjban pedig az Uncle Tony’s cockney Q csapat részesült. A legjobb romániai csapat a szovátai Food’venture csapat lett, akik meghívást kaptak Tennessee-ben sorra kerülő Jack Daniel`s barbecue versenyre.

A verseny mellett természetesen egyéb érdekes programokat is kínáltak a szervezők. Radu Zărnescu séf például a helyszínen, élő főzőműsorban mutatta be, hogy miként készül a különleges texasi marhafajtából az egyedi fűszerezésű marhaszegy és a szem-szájnak ingere alapon hamar el is fogyott a megkóstolható különlegesség. De kastélylátogatás és állatsimogató is volt.

Hozzászólások