Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nagy napra készülve

A nagy napra készülve Kovászna megye

Harmadik alkalommal szervezett a hétvégén esküvői kiállítást a Weddingers szolgáltatói csoportosulás és az Event Factory. A Szent György-palota elegáns beltere ezúttal a csillogás, a szépség, a kellem felsőfokát nyújtotta, mert a nagy naphoz ez dukál.

Aki esküvő előtt áll, az ilyen eseményeken vélhetően lelkesen gyűjti az információkat a kiállítóktól, hiszen mindegyikük más-más oldalát villantja fel annak a témának, amelynek szakértője. A menyasszonyiruha-forgalmazókon és esküvőimeghívó-tervezőkön kívül szinte minden más szolgáltatóra szükség lehet egy-egy kisebb jelentőségű, de emlékezetesnek szánt eseményen: dekoratőrökre, fényképészre, fotósra és videósra, műkörmösre és fodrászra, lemezlovasrae és fénytechnikusra éppúgy, mint egy különleges tortára, ékszerre, köszönetajándékra vagy tánctudásra. Ezért a leendő ifjú párokon kívül számos más vendég is haszonnal forgolódhatott a szolgáltatók között.

Hirdetés
Hirdetés

Trendben lenni, vagy a trend ellen?

A nagy napra készülőknek az expószervezők ezúttal számos interaktív foglalkozást kínáltak, kis beszélgetősarkokban minden tanácsot személyre szabva kaphattak: milyen ruha áll jól nekik, melyek az idei év csokortrendjei, milyen szempontok alapján válasszanak helyszínt, és ahhoz a helyszínhez milyen világítás a menő. Egy a baj: bátortalanok a látogatók, tették szóvá a szolgáltatók, akik alig várják, hogy szívüket-lelküket beleadva eligazítsanak egy kedves szerelmespárt, érdeklődő vendéget. Remélhetően néhány kör után mégiscsak erősebb a késztetés, hogy a látogatók képben legyenek a legújabb trendekkel, és azt – büdzsétől is függően – részévé tegyék az ünnepnek.

Az idei év színe a living korall, divatos még a sárgás arany is a virágdekorációban, mondta Orbán Kinga, az esküvői dekorációkkal foglalkozó Pure Deco egzotikus standjánál. De sosem a trend számít, csak az egyéni ízlés! Ezt erősíti meg az egyedi meghívókat, de ültetésrend, ajándékkártya megtervezésével egységes arculatot is kínáló Vad Kata (Creative Wed Design) is. Teret nyernek az egyszerű, letisztult kártyák, boríték nélkül is, illetve a pontos programmal, fotókkal kombinált meghívók is, amelyekkel vissza lehet jelezni, ha valaki allergiás valamilyen összetevőre, esetleg vegán, laktóz- vagy gluténmentes menüt kér.

A székely is szereti az új ízeket

Amikor tortát kell rendelni, az ízek előélete, a hozzájuk kapcsolódó történetek és emlékek éppúgy szerepet játszanak, mint egy azonnali lehengerlő benyomás. Az M&M cake express már belopta magát a háromszékiek szívébe, pedig még fiatal, alig négyéves vállalkozás. Mátyás Márta cáfolta a sokaktól hallott tételt, miszerint a székely konzervatív, és nem szívesen kóstol új ízeket. – Semmi hagyományosat nem csinálunk – mondta. – Dobost nem is sütünk, Rigó Jancsit is ritkán kérnek. Igaz, a három csokis tortánk az egyik sztár, amelyben fehér, keserű és tejcsoki-krém a nagy csábító, de a bodzást is kérték már esküvői tortának.

És a fehércsokis-málnás, lime-pisztáciás, fahéjas-szilvás is nyert már, nemcsak csatát, háborút is. Ami pedig a külcsínt illeti, nincs lehetetlen, volt már pár, amely megismerkedésük egész történetét kérte a tortára formázni (és lőn!) vagy piros autóban (a vőlegény kedvence) ülve láttatta magát. Ennél is különlegesebb kívánság volt, amikor a töltöttkáposzta-imádó ünnepeltnek a születésnapjára káposztásfazék formájú tortát kértek, benne negyven töltelékkel.

Mifelénk a fehér ruha a nyerő

– A menyasszonyi ruha jelentőségét nem szabad alábecsülni, nálunk 90%-ban a fehérre esik a választás, bármennyire is divat a világ más részein a törtfehér vagy púderszínű – tudtuk meg Csetrár Krisztinától, a gyergyói White Angel ruhaszalon képviselőjétől. A színes menyasszonyi ruha inkább akkor jut szerephez, amikor a többedik házasságát köti a menyasszony. Ahogy Ladó Erika, a csíkszeredai Aranyrózsa szalon tulajdonosa tapasztalja, elvált férfiak ritkábban akarnak másodjára is ceremóniát, a nőknek azonban kell „az az érzés”.

Az esküvőexpó elmaradhatatlan része a menyasszonyiruha-parádé, de a programot ezúttal alkalmi ruha- és koszorúslányruha-bemutató is gazdagította. Egy ilyen felvonulásnak része lenni megtiszteltetés, és mivel Szentgyörgyön nincs modelliskola, a ruhaszalonok önkéntesek segítségével oldják meg ezt a feladatot. Bevállalós, fiatal, magas, csinos lányokat keresnek, karakteres arccal, tiszta bőrrel, hogy szépen kisminkelhetők legyenek, mondta Chindea Éva kozmetikus. Lehetőleg hosszú, lehetőleg világos hajjal, mert ilyenkor a frizura is mutatósabb Tribel Yvette fodrász szerint. Feltétel még, hogy tudjon az illető magas sarkúban járni, ez tartást ad a ruhához. Sminkes, fodrász és ruhás összmunkájának végeredménye az az önbizalom és kellem, amit a lányok keresnek a parádéban. Ezért áldozatot is hoznak: több mint egy órát tart egy alkalmi smink, legalább annyit a frizurakészítés.

Trend ide vagy oda, a púder- vagy kapucsínószínű menyasszonyi ruha nem tudja a trónról ledönteni a fehéret  Fotó: Toró Attila
Chindea Éva (Stúdió 8), aki a fővárosból tért vissza Szentgyörgyre dolgozni, elmondta: a menyasszonyt nem lehet az otthonában sminkelni, mert rettenetesen ideges, ezerfelé figyel. Ezért mindig bekéreti magához a stúdióba, akkor megnyugszik, ellazul, és így megy az esküvőjére. Háromszéken a férfiak nem sminkeltetnek (a fővárosban igen), de az utófotózásra esetenként bevállalnak egy szemöldökformázást, szakállfestést. Általában a férfiak nem akarnak tökéletes arcot, de ebből ne vonjunk le messzemenő következtetéseket.

Botlábúak márpedig nincsenek

– állítja Imreh István, aki a Kék Hold Táncklub képviseletében arra vállalkozott, hogy az expón jelenlevő érdeklődőknek ott helyben megtanítja az angol és bécsi keringő alaplépéseit, mert az ifjú pár legtöbbször ezzel szeretné elbűvölni a násznépet. Sokszor kérik azonban a táncoktatót arra, hogy egy számukra különös jelentőséggel bíró zeneszámra szerkesszen koreográfiát, vagy több műfajból, akár 6–8 lassúbb-gyorsabb zenéből mixelje össze a nyitótáncot.

Ez utóbbihoz fokozott önismeret kell, mondja István, mert nem mindegy, hogy valaki pár hét alatt egy műfaj 6–8 figuráját tanulja meg, vagy 6 műfaj 5–5 elemét, amennyi kell párpercnyi látványossághoz. Ahhoz kétség nem fér, hogy botlábú ember nincs, mert mindenki tud táncolni, csak nem mindenki hiszi el ezt magáról. A vőlegények kezdetben tartózkodóbbak, de miután rájönnek, hogy a tánc, az rendszer, logikailag felépíthető és értelmezhető, ráadásul pedig a táncban alapértelmezetten övék a vezető szerep, már szívesebben vállalják a harcot. Kitartanak, és győznek!

A győzelem persze azért közös, mert ahhoz a férfiak (általában) jobb térérzékelésükkel, a nők a jobb ritmusérzékükkel járulnak hozzá. A 4–6 alkalmas oktatásba az is belefér, hogy az esküvő helyszínén is elpróbálják a koreográfiát, ne hozza zavarba a vőlegényt más tér, a menyasszony „tyúkborítós” szoknyája, vagy a zakóban táncolás szokatlansága.

Abszolút alternatív!

Ez a Wunderbar, amelyik nemcsak koktélbárt visz a helyszínre, de harapnivalókat is, sőt sátrakat is kínál a különböző rendezvényekhez vagy akár parti jellegű esküvőkhöz. Csak bevállalósaknak! Lehet piknikes dobozban tálalt menüt kérni, vega vagy vegán falatkákat, de akár hamburgerstandot is. Silent diszkót is visznek a helyszínre háromféle zenével, ahol az öregek mulatósra, a fiatalok hip-hopra táncolhatnak – egyszerre, mert a zene csak az ő fülükbe szól, mindenkinek a saját ízlése szerint.

Részemről egy piros pont nekik, mert környezetbarátok, papír szívószálat használnak, és újrahasznosítható kellékeket. Antalka Erika szerint többnyire külföldet megjárt vagy nagyvárosi fiatalok a megrendelőik.

 

Szép összmunka

Idén először jótékonysági célú kezdeményezésként a belépő helyett a LAB Életmentő Kupakok Egyesület javára lehetett adakozni, sajnos, a doboz tartalma elég nehezen gyűlt…

Az esküvőexpó négy fotós főszervezője ez évben társult az Event Factory név alatt működő három fiatal esküvőszervező hölggyel.

– Túlnőtt rajtunk az esemény – értékelt Kátai Jocó. – A lányok sok terhet levettek a vállunkról, és nagyon jó meglátásaik voltak. Precíz csapat, kölcsönösen előnyös együttműködés jellemzi az eseményt. Vélhetően az összes, abból kinövő nagy napot is…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük