Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Gyümölcs, mint érték

Ezzel a címmel szervez előadássorozatot a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete a háromszéki falugazdászok közössége által. A rendezvényre kedden, február 5-én 9.30-tól kerül sor az árkosi Európai Tanulmányok Központjában. A rendezvény ingyenes, de a helyek száma korlátozott, így a részvétel regisztrációhoz kötött. Iratkozni Mihály Zsuzsa falugazdásznál lehet a 0756.726.283-as telefonszámon. Az előadások változatos témaköröket fednek le magyarországi, Hargita és Kovászna megyei szakemberek részvételével: gyümölcstermesztés, -szedés, -szállítás, -tárolás, szörpök, lekvárok, levek készítése, csomagolása, az ágazatban érvényes törvénykezés, moduláris gyümölcsfeldolgozó bemutatása, gyümölcsfeldolgozó vállalkozó saját tapasztalatainak megosztása.

Hirdetés
Hirdetés

Hazaküldik a beteg gyerekeket

Előírásokat fogalmazott meg az országos közegészségügy az influenzajárványra vonatkozóan. Reggelente az iskolák orvosai, asszisztensei, valamint a pedagógusok megfigyelik a diákokat, és amelyik tanulón a megfázás vagy influenza tüneteit fedezik fel, jelentik a tanfelügyelőségen, és hazaküldik a beteget.

Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság szorgalmazza a háziorvosok körében is, hogy végezzenek hasonló vizsgálatokat főleg a gyerekek tekintetében. Mint írták, az influenza a lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti évente, veszélyt pedig a kockázati csoportban lévőkre jelent. Ide tartoznak a terhes nők, idős, más betegségben is szenvedő személyek, és az egészségügyi rendszerben, nagy tömegben, közösségben dolgozók.

Az influenza és a meghűlés között a legalapvetőbb különbség, hogy az előbbi hirtelen következik be és azonnali magas lázzal jár, és gyakori a szédülés, izomfájdalom, fejfájás is. Az orvosok szerint az évente beadatott oltás az egyetlen, leghatékonyabb megelőző intézkedés az időszakos influenza ellen. A védettség két hét alatt alakul ki, addig is óvakodni kell a zsúfolt helyektől, illetve minden olyan környezettől, ahol könnyen terjedhet a vírus. (bi)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük