Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között Életmód

Míg Ausztráliában erős hőhullámtól szenvednek az emberek, addig Oroszországban csütörtökön este mínusz 60 fokot regisztráltak.

Az oroszországi Jakutföldon, Delyankirban mínusz 57,5 fokot mértek előző éjjel. A régió híres a nagy hidegekről és a rekordalacsony hőmérsékletekről, a sarkkör közelében fekvő, szubarktikus éghajlatú terület egyike ugyanis a Föld leghidegebb vidékeinek, gyakorlatilag lakatlan. Így a mostani hidegnél is volt már fagyosabb idő Delyankirban: 1933-ban mínusz 67,7 fokot mutatott a hőmérő egy februári napon.

Az óriási hideg most azért hírértékű, mert azzal egy időben, hogy Jakutföldön ennyire alacsony volt a hőmérséklet, a Föld déli féltekéjén tombol a nyár, Ausztrália pedig éppen a napokban perzselődik az erős hőhullámtól.

Hirdetés
Hirdetés

A kontinens több pontján is 45 fok feletti hőmérsékletet regisztráltak, de a legmelegebb az új-dél-wales-i Tibooburra repülőtéren volt. Itt 48,3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála akkor, amikor Delyankirban meg majdnem mínusz 60 fokig csúszott vissza. Ez azt jelenti, hogy egy időpontban 105 fokos különbséget mértek a Föld két pontja között – írja a Severe Weather Europe.

Hivatalosan egyébként még a mostaninál is volt már melegebb Ausztráliában, a rekord 50,7 fok, amelyet 1960. január 2-án mértek Oodnadattában.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük