Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekeinket ünnepeltük

Gyerekeinket ünnepeltük Kovászna megye

Az idei gyermeknapokon is bizonyosságot nyert, hogy egy kis odafigyeléssel, a hétköznapi pénzhajhász világból való elszabadulással tehető igazán varázslatossá a kicsik élete! A legegyszerűbb játékok aratták a legnagyobb sikereket. A műanyag bóvlik világából kiragadott csöppségek önfeledten lépkedtek kukoricaháncson, dión vagy gólyalábon, rajzoltak színesebbnél színesebb fantáziaszüleményeket a flaszterre, nemezelhettek színes labdákat, és sorolhatnánk. A kutyasimogatás, a huszárokkal való lovagolás, falmászás, a hegyimentők tiroli csúszdája, a rendőrség, tűzoltóság bemutatói is elkápráztatták az „ünnepelteket”. Természetesen, ebben a „tökéletes” világban is akadtak egyeseknek drága, így elérhetetlen portékák, koncertek, ugyanakkor számos szülő – munkahelyi kötelezettségei miatt – lemaradt az amúgy hivatalos ünnepről, szerencsére a nagyszülők pótolták őket.

Számos újdonsággal gyarapodott a megyeszékhelyi programkínálat
Sepsiszentgyörgy főtere már csütörtökön hangos volt a kicsik önfeledt szórakozásától (ekkor a főteret festették ki), pénteken pedig a színek országából egy új világra nyílt számtalan ajtó, ezeken léphettek be érdekesebbnél érdekesebb játékokba, erő-, ügyességi, bátorsági próbákba a gyerekek. Volt itt – a hagyományos játékokon át a felfújható medencében halászáson, különféle anyagokon lépkedésig, a kutyasimogatásig, lovaglásig – minden. A kicsik pedig kihasználták a lehetőségeket, és – ki ahogyan otthon tanulta, hol tolakodva, hol türelmesen kivárva sorát – lerohanták a foglalkozásokat. Önfeledt játékuk a szülőket, nagyszülőket is visszarepítette a gyermekkorba.
Kitettek magukért a tűzoltók, fáradhatatlanul tolták a kicsiket a vasautóvalA Kónya Ádám Művelődési Ház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala idén immár hetedik alkalommal szervezte közösen a sepsiszentgyörgyi gyermeknapokat, számos újdonsággal gyarapítva a kínálatot. Közel 20 szervezet több mint 50 programponttal várta a családokat különféle helyszíneken. A játékok, színpadi programok mellett idén is volt vásár, a napot táncházzal koronázták.
– Az idei gyermeknap a színek világáról szólt – avatták be lapunkat a részletekbe Pichler Réka és Fazakas Éva szervezők. – Több évig kimaradt, ám idén újra jelen volt az interaktív mesemondás: erre a Magma Kortárs Képzőművészeti Kiállítótérben került sor. Különböző helyszíneken zajlottak a tevékenységek, iparkodtunk – a melegre való tekintettel – a központi parkba, a fák árnyékába hozni a legtöbb foglalkozást. További újdonságnak számított a helyi hegyimentők jóvoltából a tiroli csúszda, de a streetball is újra programra került, illetve a cserkészek idéntől partnereink (ők népi hagyományos gyermekjátékokkal kedveskedtek), és sorolhatnánk, hiszen a vásár is bővült az elmúlt esztendőkhöz képest. A nagyon kicsiknek szóló puhakönyves meséktől kezdve, a 18 éveseket is megcélzó falmászásig, minden megtalálható volt a kínálatban. Tavalytól a megyei rendőrség, tűzoltóság is különféle tevékenységekkel vesz részt a gyermeknapi programokban, idén premierként kutyabemutatóra is sor került.

Változatos programokat kínált a hatodik Gyerkőcnapok
Az idei Gyerkőcnapok során sem volt hiány kulturális, szórakoztató és sportprogramokból, a Vigadó Művelődési Ház három napon át, május 30-a és június 1-je között, tárt kapukkal várta a kikapcsolódni vágyó gyerekeket, családokat. A programba a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár is bekapcsolódott, ahol papírszínház, meseolvasás, drámajátékok, kincsvadászat és különböző kézműves foglalkozások zajlottak, a szülőknek olvasásmotivációs előadást tartottak.
Mindenki talált kedvére való programot a GyerkőcnaponA Gyerkőcnapok szerdán egy gyerekszínházi előadással vette kezdetét, majd csütörtökön és pénteken egész napon át több helyszínen kínált programokat. A szervezők a Vigadó dísztermében igazi mozihangulatot teremtettek, a gyerekek Berg Judit Lengemeséit tekinthették meg animációs film formájában. Ugyanitt csütörtökön, a Zöld Nap Egyesület közreműködésével, Gyerkőcök, szelektáljunk! címmel tartott tudatformáló előadáson vehettek részt az érdeklődők.
A nagyteremben is folyamatosan zajlottak a programok, csütörtökön első alkalommal került sor Gyerkőc-kórustalálkozóra, amelyet hagyományteremtő szándékkal szervezett meg a Molnár Józsiás Általános Iskola munkaközössége. Az eseményen a tanintézmény két kórusa, valamint a Nagy Mózes Gimnázium és a Petőfi Sándor Általános Iskola V–VIII. osztályos énekkarai vettek részt.
Pénteken a Vigadóban rendszeresen műhelymunkát folytató csapatok léptek színpadra, így balett, modern- és néptánc-előadások követték egymást, majd a Minisnaps gyerekegyüttes mutatkozott be. Ugyancsak a nagyterem adott otthont a csütörtök esti koncerteknek, amely során a gyerekek által közkedvelt Kelekótya és Alma együttesek léptek fel.
A galériában kézműves tevékenységek zajlottak, az épület előtti téren pedig kisebb vásár fogadta a résztvevőket, ahol arcfestést igényelhettek, és az üvegfúvás mikéntjébe is betekintést nyerhettek. Mivel az időjárás lehetővé tette, néhány programpont is kint valósult meg, így pénteken a gyerekek egy mesés hangszerbemutatót tekinthettek meg, majd este a családok szakemberek által vezetett szabadtéri táncházban mulathattak.

Az az eredményes, aki a legtöbbet játszik
Pénteken Baróton is megtartották a gyermeknapot. 11 órától több kisgyermekes család Erdővidék Múzeumában gyülekezett, ahol kihirdették a Ceruzával, ecsettel életre keltett Mátyás király-mesék című, a Mátyás király-emlékév alkalmából erdővidéki óvodásoknak és kisiskolásoknak meghirdetett rajzpályázat eredményét. A pályázatra negyvennél több rajz érkezett Erdővidék minden sarkából.
Gyermeknapi bicikliverseny a baróti Piac utcábanMint azt Szente-Szabó Ákos, a rajzokat kiértékelő háromtagú zsűri elnöke elmondta, mindenekelőtt azt mérlegelték, hogy a rajzokon mennyire elevenedtek meg a Mátyás királyról szóló mesék, azok fordulatai, motívumai. Elmesélte, hogy gyakorló képzőművészként sokáig tanított rajzot, és nem egyszer találkozott olyan esettel, hogy a tanítvány csak ült a rajz mellett, és nem csinált semmit, attól félve, nem sikerül a rajza. „ S akkor mi van? Ez csak egy rajz!” – bátorította olyankor a gyerekeket.
Akik a mostani pályázaton nem értek el helyezést, azoknak azt mondta: „Ez csak egy játék. Nem kell elkeseredni, mert az életben is mindig az lesz a legjobb, legeredményesebb, aki a legtöbbet játszik!” Első díjat az ovisok, az első és második osztályosok csoportjában Nagy Zsófia, a III. és IV. osztályosok körében pedig Peszternák Kriszta kapott. Díjazták még Nyikó Fruzsinát, Gyenge Kincsőt, Molnos Adrienn Katalint, Pál-Hadnagy Mátyást, Székely Hunort és Sütő Zsombort is.
Ugyancsak pénteken, már a délelőtti órákban zsibongással telt meg a baróti Piac utca is. A hangszórókból vidám gyermekdalok csendültek fel, miközben ki-ki elfoglaltságot talált magának: a kisebbek rajzoltak, kifestőztek, a lányok táncoltak, az utca másik felén pedig ügyességi bicikliverseny zajlott, a versenyzők igyekeztek minél kevesebb akadályt ledöntve, minél hamarabb célba érni. A legjobbaknak okleveleket, ajándékokat adtak a szervezők.

Sport és gazdag programkínálat Kovásznán
Kovásznán sikeres gyereknapot tudhat maga mögött a főszervező művelődési ház, hiszen számításaik szerint közel 700 gyerek vett részt a rendezvényen. A kovásznai önkormányzat által kiemelt programként kezelt ünnepségen mindenki megkapta a kedvére való foglalatosságot. Akik sportolni szerettek volna, azok a Sport For All Covasna Sportegyesület szervezésében megtartott görkorcsolya-, bicikli- és más ügyességi versenyeken vehettek részt az ez alkalomra lezárt Dózsa György utcában.
Maskarába öltöztek a kovásznai óvónőkEközben a Dózsa György parkban mindenféle foglalkozás: aszfaltfestés, kézműves tevékenységek, arcfestés stb. zajlott, de mókából sem volt hiány, hiszen az óvónők is maskarába öltöztek, hogy még hangulatosabbá tegyék a kicsik ünnepét. A hangulathoz zene is kellett, amiről a Boldog Apor Gyermekvédelmi Központ Sicton zenekara gondoskodott. Érdekességként megemlítendő, hogy a kicsiknek rajzpályázatot is hirdettek, a munkákat pedig kiállították a Városi Művelődési Házban. A szervezők a gyereknapon édességet osztottak, míg az RMDSZ kovásznai nőszervezete általuk készített pánkókkal kínálta a résztvevőket.

Egy nap a lovakkal
A Zabola és Imecsfalva közötti Négyháznál a Sacramento Lovasklub tartott gyereknapot szombaton. Cseh Erna és Cseh Réka elmondták, immár harmadik éve szervezik meg a gyereknapot, és ez alkalommal a klub fennállásának ötödik évét is ünnepelték.
A rendezvényen egymást követték a lovasbemutatók, de a résztvevők is lovagolhattak. A Székely Kutya Klub kutyabemutatót tartott egy Kira névre keresztelt terápiás kutyával, eközben a kicsik rajzolhattak vagy épp a kovásznai fafaragó, Konnáth László vezetésével leshették el a fafaragás titkait. Két lovaglás között a fafaragás titkait is elleshették a kicsikA megkérdezett szülők és gyerekek egyaránt örültek, amiért egy ilyen szép csendes környezetben ennyire gazdag programból válogathattak, és legfőképpen azt, hogy nyeregbe ülhettek.

Mozgalmas nap ajándékokkal
Bereckben az RMDSZ húsz egyenpólós, aktív taggal büszkélkedő nőszervezete immár második alkalommal gondoskodott gyermeknapi programokról a polgármesteri hivatal, helyi vállalkozók, a szövetkezet, magánszemélyek közreműködésével, támogatásával. A papi áldást követően a közel kétszáz óvodás és iskolás népi játékokat és néptáncot tanult Horváth Tas irányításával a futballpályán, a kisebbek aszfaltrajz-versenyen, a mintegy hetven cserkész kilencállomásos kincskereső kerékpártúrán vett részt, de futó- és bicikliverseny, kézműves tevékenység is zajlott. A végén minden résztvevő kapott ajándékot, diplomát, megkóstolhatta az üstben főtt pityókatokányt, desszerként fagyit nyalogathatott – tudtuk meg Fülöp Zsófia főszervezőtől, aki egyben köszönetét is tolmácsolta a támogatók felé. 

Bereckben a gyermeknap végén minden résztvevő kapott ajándékot, diplomát, és megkóstolhatta az üstben főtt pityókatokányt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük