Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ha ma esik, negyven napig el nem áll

Ha ma esik, negyven napig el nem áll Életmód

Június 8-án szerte Európában az eget kémlelik, ugyanis Medárd püspök ünnepéhez kötődik az a régi megfigyelés, miszerint ha e napon esik az eső, akkor negyven napig el sem áll; ha nem, akkor negyvennapos szárazság várható. Az utóbbi évek aszályos nyarait figyelve akár két „Medárdnyi” eső is elkelne a kiszikkadt földeknek.

A negyven egyébként bibliai szent szám. Utólag költött mondai magyarázat szerint egy duhajkodó társaság nem hallgatott Medárd püspök intelmeire, aki ezért büntetésül negyvennapos esővel verte szét a mulatozókat. A bukovinai székelyek azt tartották, ez volt a bibliai özönvíz kezdetének napja is, amely szintén negyven napig tartott.

A sóvidéki falvakban Merdálusnak, Mérdálusnak nevezték. Barabás László néprajzkutató a következő mondókát jegyezte le Siklódon és Szovátán:

Mérdálus, ha derül,

A nyár sikerül.

Mérdálus, ha nedves,

Aratásig az is lesz.

Atyhában nemcsak e nap időjárását, hanem a következőkét is számon tartották: első nap Mérdálusé, második a feleségéé, harmadik a leányáé – mondták. Ha valamelyik nap esett az eső, vagyis Mérdálus (Mérdálusné vagy a leánya) húgyos volt, esős időre számítottak. Alsósófalván ezen a napon palántálták a káposztát, hogy jó termést hozzon.

Hirdetés
Hirdetés

Hasonló hiedelem kötődik Margit napjához is (június 10). Háromszéken azt mondták, ha Margit lepisili magát, akkor negyven napig esik. A zabolai asszonyok ilyenkor vetették el a sárgarépát, hogy jó nagyra nőjön. Sóvidéken azt figyelték, a kukorica eléri-e már a szekér tengelyét: ha igen, jó puliszkában reménykedtek, vagyis abban, hogy időben beérik.

Vadasdon ahhoz szoktak hozzá, hogy ezen a napon nyílik a Margit-szekfű. Néhol mise idején szántóföldről hozott földet szórták szét a házban, hogy távol tartsák a legyeket.

 

Székely vitézek Skóciában?

Június 10-én Skóciai Szent Margitra (Margaret of Scotland, 1045 k. –1093) emlékezünk, aki a Magyarországra menekült Edward d’ Outremer (Tengerentúli Edvárd) angolszász herceg és Szent István Ágota nevű lánya (húga?) nászából született – egyes feltételezések szerint a baranyai Nádasdon. Az ősei trónjára visszatérő skót herceg mellé Szent István állítólag száz székely vitézt adott kíséretül, akik mint hűséges testőrei ott maradtak, és még ma is vannak olyan előkelő skót családok, amelyeket a hagyomány ezektől a székely vitézektől származtat. Margit később III. Malcolm skót király felesége lett, házasságukból nyolc gyermek született. 1669-től Skócia védőszentje.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük