Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fészektartók igényelhetőek

A sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület jóvoltából 5 új gólyafészektartóval gazdagodott a háromszéki gólyaállomány. A madárvédő aggasztónak tartja, hogy Háromszéken megtriplázódott a segítségre szoruló madarak száma.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke jó hírként újságolta, hogy egy, a megyei tanácshoz benyújtott és sikeresen elbírált, de önrészes (a Bertis, az Arix és az Ige Rádió támogatásával) pályázatnak köszönhetően öt gólyafészektartót helyeztek ki.

– Az anyagbeszerzést nehezítette a vas napról napra változó ára, a drágítások keresztbe tettek, de sikerült polgármesteri hivataloknak átadni 5 fészektartót. Szerződést sajnos kimondottan a hivatalokkal tudunk kötni, ugyanis az anyagot le kell írjuk törvényesen a leltárból, magánszemély nem tud a törvény által elfogadott elismervényt adni erre a célra – részletezte Kelemen, hozzátéve, olyan helyekre tették ki a tartókat, ahol a gólyapár iparkodott fészket rakni, de tartó hiányában nem járt sikerrel. Ugyanakkor arra kéri az olvasókat, ha tudomásuk van fészekrakással sikertelenül próbálkozó madarakról, jelezzék a helyi polgármesteri hivataloknak, ezek kérésére pedig beindulhat az igénylési folyamat, mert az egyesület jövőben is pályázni fog.

Kelemen elmondta, az idei esztendő volt a legkatasztrofálisabb az 1999 óta létező Rara Avis életében, a segélykérések száma megtriplázódott, és ami ennél is aggasztóbb, hogy nagyon sok sérült, nyílt törést szenvedett madár miatt futott be segélykérés az egyesülethez. Ennek okát a tartós kánikulában és az élelemhiányban látják, ami miatt a madárfiókák – a gólyafiókák is – egyszerűen kiugrottak a felhevült fészekből, így sérüléseket szenvedtek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük