Felhívás!

Iskolák összefogása

A Kárpát-medence nyolc magyar iskolája ismét összebogozza azokat a kötelékeket, amelyeket a járvány megszakított az elmúlt években. Az ukrajnai, szlovéniai, szlovákiai, szerbiai, magyarországi és erdélyi magyar iskolák pedagógusait és diákjait ősszel egy hétig látja vendégül a Székely Mikó Kollégium. A kapcsolatok erősítését a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is jelentős összeggel támogatja.

2001-ben még Keresztes László akkori aligazgató kezdeményezte ezt a Kárpát-medencei összefogást, amely félévente megtartott találkozók formájában működött: egy-egy iskola négy diákja, egy-két pedagógusa utazott el valamelyik iskolába, amelyik többnapos programot szervezett a vendégek számára: ez lehetett környezetismereti, történelmi vagy környezetvédelmi, illetve más témájú is. A Mikó idén kulturális összeállítást tervez: színházba, múzeumba, helyismereti kirándulásra viszi a határon túlról érkezőket, de az aradi vértanúknak is közösen szervezik meg az ünnepélyes megemlékezést. Természetesen az oldottabb szabadidős programok sem hiányoznak a tervekből. A diákok délelőtt iskolában, a tanórákon lesznek.

A következő négy évre már ismét le van szögezve a találkozók programja, miután az iskolaigazgatók egy budaörsi találkozón határozottan a folytatás mellett voksoltak. Sepsiszentgyörgyre október 1–8. között érkeznek a magyarlakta területek iskoláinak küldöttségei.

A városi tanács a legutóbbi ülésén társulási szerződést kötött a Székely Mikó Kollégium Alapítvánnyal, hogy egy híján 50 ezer lejjel támogathassa az intézményt, illetve a programot, ehhez a kollégium ezer lej önrésszel járul hozzá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.