Felhívás!

Senki sem akar kimaradni

Senki sem akar kimaradni Kovászna megye

Számos tanulmány született már arról, hogy milyen mentális és akár testi hátrányai vannak a közösségi médiának a gyerekekre nézve, főleg, ha korhatár alatt regisztrálnak a különböző felületekre. A probléma azonban nem szűnik meg azzal, ha a gyermek eléri a megengedett korhatárt, és regisztrál a különböző oldalakra – vélik a szakemberek.

A legtöbb tinédzsernek már van valamilyen felhasználói oldala a közösségi médiában, legtöbben a legújabb TikTok nevű alkalmazást használják. Egy legfrissebb felmérés szerint, ennek a platformnak a felhasználói 76 százalékban 11 és 18 év közötti fiatalok. Az internetből ma már senki nem marad ki – mondta Kovács Andrea iskolapszichológus, aki szerint minden oda vezethető vissza, hogy már a 2–3 éves gyerekeknek is a YouTube-on mutatnak meséket a szülők, az óvodások pedig már sokszor profi szinten kezelik a különböző oldalakat és játékokat.

A napi szintű internetezésnek kiskorban, de tinédzser korban is számos veszélye van, a legkisebbeknél az, hogy a mesét nem a szülőtől hallják, hanem képi világban jelenik meg, a nagyobbaknál pedig az önbizalommal kapcsolatos problémák a leggyakoribbak.

„A felelősség elsősorban a szülőké” – hangsúlyozza a pszichológus, a 10–13 éves korosztály esetében pedig még inkább, hiszen ők azok, akik egymástól látják, hogy ki milyen alkalmazáson lóg, és ők is szeretnék.

– Nehéz megértetni egy 11–12 évessel, hogy miért nem jó az internet, és miért veszélyes egy-egy közösségi felület, mert ők azt tapasztalják, hogy jó. Látják az osztálytársaktól, hogy milyen képeket töltenek fel, hol kirándultak, milyen körülmények között élnek, és ők is szeretnék megosztani mindennapjaikat a világgal. Sajnos, ez a világ nemcsak szép és jó, hanem rengeteg veszélyt is rejt, ilyenek a testképpel kapcsolatos problémák, az internetes zaklatás, a szorongás, az önbántalmazás vagy éppen a fizikai-szervi problémák kialakulása – magyarázta a szakember.

Ugyanakkor, a közösségi média jelentős hatással van a mentális egészségre (a felnőttek esetében is), de ez a gyerekeknél megsokszorozódik, a bántó kommenteket sokkal komolyabban veszik, összehasonlítgatják magukat másokkal, frusztráltak lesznek, leépülhetnek a kapcsolataik, és elkezdhetnek a virtuális térben élni. A szülőknek nagyon kell figyelni, nemcsak a határok meghúzására, hanem arra is, hogy mit csinál a gyermek a közösségi oldalakon. A szakember szerint, ehhez arra van szükség, hogy ők maguk is ismerjék a platformokat, segítsenek a gyerekeknek a regisztrációkor, magyarázzák el, hogy milyen adatokat ne hozzanak nyilvánosságra, illetve kövessék a gyermekek tevékenységét is. Fontos, hogy a gyermekek megértsék, minden, amit megosztanak magukról az ott is maradt az interneten, ugyanakkor arra is kell figyelni, hogy bántó, sértő képeket vagy videókat ne nézzenek meg, és ne küldjenek tovább.

A pszichológus úgy gondolja, a közösségi média csak a középiskolás kortól kellene elérhető legyen a fiatalok számára, de mivel ez sokszor nem történik meg, nagyon kell figyelniük a szülőknek.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 2., 8:26
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A közösségi média komolyságát jelzi, hogy egy két éve elhunyt, szentgyörgyi tanár “ismerőseinek” jelentős része még mindig egészséget és hosszú életet kíván….