Hirmondo

Kézdivásárhely legjobb érettségizője

Kézdivásárhely legjobb érettségizője

Condrea Kriszta 9,66-os érettségi átlagával Kézdivásárhely legjobb érettségizője idén. A Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulója Sárfalván lakik, négy évvel ezelőtt azért választotta a neves kézdivásárhelyi gimnáziumot, mert már akkor orvosira készült. Azt is elárulta, a négyéves folyamatos tanulás nagyban hozzájárult a jó eredményhez.

Hirdetés
Hirdetés

– Te lettél a városban a legjobb érettségiző. Számítottál ilyen eredményre?

– Annak ellenére, hogy optimista embernek tartom magam, egyáltalán nem számítottam ilyen eredményre, ezért meg is lepődtem, amikor a kód beírása után megláttam a 9,66-os átlagomat. Az évek alatt végig arra törekedtem, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és ezzel a mentalitással futottam neki az érettségi vizsgának is, de a végeredmény még így is felülmúlta az elképzeléseimet.

– Milyen jegyeket kaptál tantárgyanként?

– Az érettségi dolgozatok megírása után úgy éreztem, hogy viszonylag jól sikerültek, de az eredmények kiírásáig még volt bennem némi izgalom és bizonytalanság. A matematika tételt eléggé megközelíthetőnek ítéltem meg, és sikerült is megkapnom rá a 10-es osztályzatot. Magyar nyelv és irodalomból szintén 10-est kaptam. A választott tantárgyam a biológia volt, amelytől egyáltalán nem tartottam, és 9,9-et kaptam, románból pedig 8,75-re értékelték a dolgozatomat.

– Tudod, mit hibáztál?

– A román dolgozatomra kaptam a legkisebb jegyet, amellyel nem is vagyok teljesen elégedett. Nem tudom, hogy pontosan hol hibáztam, talán a római egyes feladatsorban tévedhettem, mivel sem a szöveg, sem pedig a hozzá kapcsolódó kérdések nem voltak túl egyszerűek. Ezenkívül esetleg helyesírási hibáknál veszíthettem pontot, de egy dolgozat esetében sok múlik a javítótanárok szubjektivitásán is.

– Melyik tantárgytól tartottál a legjobban?

– Talán meglepően hangzik, de a magyartól féltem a legjobban, mivel úgy éreztem, hogy a négy év alatt nem sikerült elegendő tudást megszereznem. Az utóbbi időben mindent megtettem, hogy a hiányosságaimat pótoljam, a befektetett munkának meg is lett az eredménye, hiszen sikerült megírnom a tízest. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ehhez a sikerhez hozzájárultak azok a versenyek, amelyeken az évek során részt vettem, valamint a szabadidős olvasmányaim is.

– Hogyan készültél a megmérettetésre?

– A négy év során folyamatosan tanultam, óráról órára készültem, így az érettségihez közeledve csak alapos ismétlésre volt szükség. Mint már korábban említettem, a versenyeken sok tapasztalatot szereztem, és hozzászoktam a vizsgahelyzetekhez. Ezen kívül sokat köszönhetek a tanáraimnak és az osztályfőnökömnek, akik mindent megtettek, hogy a legjobb eredményeket érjük el, valamint a családomnak és a barátaimnak, akik mindig mellettem álltak.

– Melyik egyetemre készülsz?

– Már gyerekkorom óta orvos szeretnék lenni, és ez a cél máig megmaradt. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre készülök, így e gyors fellélegzés után sincs pihenés, hiszen nemsokára itt a felvételi.

– Mit tanácsolnál a jövő érettségizőinek?

– Saját tapasztalatomból kiindulva úgy gondolom, hogy a rendszeres és folyamatos készülés a legkifizetődőbb, és ezalatt egyáltalán nem éjjelekbe nyúló tanulást kell érteni. Az iskolás évek alatt mindig meg kell találni az egyensúlyt a tanulás és a szabadidő között, szerintem ez a siker titka. Ugyanakkor sohasem késő pótolni a hiányosságokat, és a cél előtt sem szabad lazítani. Azt tanácsolnám a jövő érettségizőinek, hogy higgyenek magukban, mert több van bennük, mint ahogy gondolják, és a legfontosabb a pozitív hozzáállás.

– Hogyan ünnepeltél, amikor megtudtad az eredményt?

– A felvételi közeledte miatt a nagy ünneplés még várat magára, egyelőre csak szűk családi körben ünnepeltük az eredményt. A felvételi után mindenképpen sort szeretnék keríteni rá a barátaimmal, már vannak terveim, és ha minden jól alakul, duplán is ünnepelhetünk.

Hozzászólások