Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A „gamifikáció”, avagy a „játékosítás” jelensége a pókerben

A „gamifikáció”, avagy a „játékosítás” jelensége a pókerben Életmód

A „gamification”, vagy magyarul „gamifikáció”, vagyis játékosítás az angol „game” (játék) és a „‑fication” ’valamilyenné alakítás végződésből képzett szó. Szó szerint „játékszerűvé tétel”, azaz a játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein. A gamificationt elsődlegesen az online térben szokták alkalmazni, de az eredeti koncepció nem zárja ki az offline alkalmazási lehetőségeket sem. Habár a gamification kifejezést Nick Pelling 2002-ben alkotta meg, igazán csak 2010-ben vált népszerűvé.

Az online szerencsejátékok fellendülésével a „játékosok elkötelezettsége” az elmúlt évek egyik legszélesebb körben tárgyalt kifejezésévé vált. Nevezetesen, ez a kifejezés az online szerencsejátékok gamifikációjára összpontosít, beleértve a pókert is.

Egyszerűen fogalmazva, a gamifikáció magában foglalja a tipikus játékelemek alkalmazását a szerencsejáték bizonyos aspektusaira, mindezt azért, hogy a játékot vonzóbbá tegye.

Ez a rendszer kétségtelenül egy teljesen új interaktív elemet hoz az iparba, és elkötelezettebbé teszi a meglévő játékosokat, amelynek köszönhetően gyakrabban élnek a játék lehetőségével.

De vajon a gamifikáció új pókerjátékosokat is eredményezhet? Melyek a pókerre gyakorolt előnyös hatásai, és hogyan alakíthatja a játékot a jövőben? Ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A gamifikáció legnagyobb előnye a pókerben

A gamifikáció a pókerben minden bizonnyal számos lehetséges utat nyit meg, mind a kaszinó, mind a játékos szempontjából. Most ezek közül a legjelentősebbeket vesszük sorra.

Személyre szabott rendszer

A személyre szabott rendszer egy viszonylag friss trend, amely viharként söpört végig a szerencsejáték-közösségen, ráadásul igen jelentős szerepet játszott a jelenlegi struktúra kialakításában. Mindannyian szeretnénk egyéni szinten fontosnak érezni magunkat, ahelyett, hogy csak egyek lennénk a kedvenc pókertermünk rengeteg ügyfele közül.

Pontosan ez az igény az, amit a pókertermek és a kaszinók kihasználnak, amikor megpróbálják magukhoz vonzani és megtartani a játékosaikat.

Egy ügyesen személyre szabott rendszerrel a játékos valószínűleg erősebb érzelmi köteléket fog kialakítani kedvenc webhelyével, amelynek köszönhetően aztán többször látogat majd vissza egy olyan szolgáltatóhoz, amely kiemelt ügyfél érzését kelti benne.

Számos online pókeroldal rendelkezik speciális személyre szabott programmal, akár hűségprogram, akár bármilyen más, egyedileg testreszabott ajánlat révén.

Fejlődés

A pókerjáték közben a legtöbb játékos egyfajta fejlődést, progresszív irányvonalat szeretne követni, amelytől úgy érzi, hogy játéka egyre jobbá válik és ezáltal egyre nagyobb esélye nyílik a győzelemre. Szerencsére az online pókertermek progressziós sémája terén a lehetőségek szinte korlátlan tárháza áll rendelkezésünkre.

Ez a progresszív séma jelentkezhet rendszeres játékos bónuszok, exkluzív versenyek, vagy akár VIP klubok formájában. Ez a gyakorlat igen népszerű a modern online pókeroldalakon, mint amilyen a GGPoker.

A pókerjátékosok számára motiváló lehet, hogy egyre nagyobb jutalmakat érhetnek el, illetve magasabb VIP szintre léphetnek, amellyel kifizetődőbb előnyöket élvezhetnek. Ezek az oldalak az új játékosokat gyakran arra bátorítják, hogy magasabb tétjeikkel még magasabb üdvözlő bónuszban és promóciós ajánlatokban részesüljenek.

A játék feltételalapú rendszere motiválja az új játékosokat a feliratkozásra, ám ami ennél is fontosabb, hogy kiváló százalékos jutalmakkal arra ösztönzi őket, hogy visszatérjenek és ingyenes előnyökre vagy nagyszerű díjakra tegyenek szert.

Szocializáció

A póker természeténél fogva egy közösségi szerencsejáték, ám az online játék során egyszerűen nem érjük el ugyanazt az érzetet, amelyet egy igazi pókerasztalnál ülve, más játékosokkal körbe véve tapasztalhatunk meg.

Éppen ebben segít a gamifikáció szociális oldala!

A versenyek, a ranglisták és az egyéb közösségi alapú mechanizmusok más perspektívát állítanak fel, és az online pókert nagyobb közösségi élménnyé teszik, mintha egyszerűen csak a képernyő mögött ülnénk, és egy virtuális pókerasztalon játszanánk.

A különböző weboldalak a játékosokat gyakran arra bíztatják, hogy más játékosok ellen játsszanak, előzzék meg őket a ranglistán, és ezzel újabb előnyöket szerezzenek maguknak.

Ezzel összhangban a közösségi szerencsejáték növekvő tendenciája számos pókeralkalmazást és weboldalt hozott létre, melyek a gamifikációt az átfogó élmény részeként hangsúlyozzák. Ennek legkiválóbb példája a Zynga póker alkalmazás.

Meg kell említenünk, hogy míg a közösségi póker alkalmazások ingyenesek, valódi pénzért nem lehet velük játszani. Ez elsősorban azért van, mert ennek a jogi aspektusa még nincsen teljesen kiforrva. Ugyanakkor arra kiváló lehetőséget nyújt, hogy a felhasználók elsajátítsák belőle a játék csínját-bínját.

Összefoglaló

Noha az online póker már jó ideje az életünk részét képezi, a népszerűsége az évekkel egyre csak növekszik. A nemrégiben végzett tanulmányok alapján a globális online szerencsejáték-bevétel hamarosan túl fogja szárnyalni az egybillió dolláros álomhatárt. A póker természetesen az egész iparág legnagyobb hajtóerejét képezi.

Ahogyan a pókerjátékosok preferenciái és szükségletei az évek során egyre változnak, a pókeripar szorosan figyelemmel kíséri a legfrissebb innovációkat és trendeket. Noha azt nem tudhatjuk, milyen innovációk lesznek a jövőben, a gamifikáció a pókerben egy olyan sokat ígérő trend, amely biztosan hosszú távon is velünk marad!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük