Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Újabb címer lett hivatalos

A háromszéki Csernáton címerét és Lemhény zászlaját, illetve a Temes megyei Újszentes címerét hivatalosította, az RMDSZ javaslatára, mai ülésén a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter.

„Eddig több mint negyven erdélyi magyar település címerét, zászlaját hivatalosítottuk, több mint negyven helyi közösség szimbólumának szabad használatára szereztünk törvényes garanciát” – nyilatkozta a szaktárcavezető.

Lemhény zászlaja vízszintesen kettéosztott, felső, kék mezejében románul, alsó, zöld mezejében magyarul jelenik meg a település neve. A zászló közepén a település címere látható, raja három zöld domb felett egy fekete, aranycsőrű, aranylábú sasmadár, a címer alsó felében pedig egy aranymalomkerék emlékeztet a Lemhény patakán egykor működő számos vízmalomra.

Csernáton címerének felső, kék mezejében Ika csonka vára látható, fölötte arany Nap és három aranycsillaggal körülvett ezüst Hold. A címer alsó felében egy kardot markoló páncélos kar a Damokos család egykori címeréből származik.

 

Kevesen, de súlyos állapotban

A legfrissebb kórházi jelentés szerint, egy fertőzésgyanús, valamint 17, Covid19-diagnózissal kezelt beteg fekszik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A Covid-fertőző osztályon 14 esetet ápolnak, közülük egy páciens kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A betegek állapota közepesen súlyos és súlyos. A sebészeti osztályon három eset van ellátás alatt: két általános sebészeti és egy érsebészeti, a betegek közül egy páciens sem kapta meg a védőoltást. Intenzív terápiás ellátásra egy fertőzésgyanús beteg szorul, állapota kritikus.

Az elmúlt hét során 21, Covid19 diagnózissal kezelt páciens hagyta el a kórházat. Ugyancsak ebben az időszakban 4 haláleset történt a kórházban, amely összeköthető az új koronavírussal való fertőzéssel. Az elhunytak 70 és 86 év közöttiek, egy személy volt beoltva. (bús)

Szülinapot ünnepel a Value Centre

Szombaton lesz egy éve, hogy megnyílt Sepsiszentgyörgyön a Value Centre bevásárlóközpont, az alkalomból meglepetésekkel készülnek a vásárlóknak. Március 19-én 15 órától kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel és zumbával várják a gyerekeket, 18 órától a parkolóban felállított színpadon a Molnár Enikő által vezetett Love to Dance tánccsoport tart bemutatót. Ezután koncertek következnek: előbb a helyi KáeR ft. Kapriccio, 19.30-tól a közkedvelt Republic áll színpadra.

Bár a koronavírus-járvány kellős közepén, korlátozások és bizonytalanság közepette nyitott meg, a létesítmény hozta a remélt számokat, közölte Hengán Zoltán menedzser, hozzátéve, hogy a jövőben sokkal több vásárlóra, az eladások jelentős megnövekedésére számítanak. (fi)

Elkeserítő statisztika

A Kovászna Megyei Rendőrség által közölt adatok szerint tavaly nőtt az erőszakos bűncselekmények száma a megyében. 4429 ilyen esetet jegyeztek, míg 2020-ban 3831-et, legtöbbet városi környezetben követték el. Az elmúlt két évben családon belüli erőszak következtében nem vesztette senki életét, ám a 2020-as 209-cel szemben tavaly 295 olyan esetet jegyeztek, amikor családtagját bántalmazta fizikailag valaki. A hatóság 111 ideiglenes távoltartási végzést bocsátott ki (2020-ban 89-et), ezt két esetben szegték meg. Enyhe csökkenés tapasztalható a nemi erőszakok, nemierőszak-kísérletek számában: 2020-ban 19 esetet jegyeztek, tavaly 12-őt, ebből 7-et városi környezetben, felét (6-ot) pedig kiskorúak sérelmére követték el. 

Közel 60 eltűnt személy

Ötvennyolc Kovászna megyei személyt, ebből 35 kiskorút nyilvánítottak eltűnt személynek tavaly. Ez enyhe növekedést jelent a tavalyelőtti helyzethez viszonyítva – akkor 54 személyt, ebből 26 kiskorút kerestek a hatóságok bevonásával. Az elmúlt két évben minden egyes ilyen esetben megtalálták az eltűnt személyeket, azonban három felnőttet holtan. Egy 77 éves, Kézdivásárhelyről tavalyelőtt december 23-án eltűnt férfi, egy 80 éves, tavaly január 3-án eltűnt gidófalvi nő, míg egy 42 éves, szentléleki, tavaly július 11-én eltűnt férfi holttestére találtak rá ugyanazon települések területén, ahonnan az eseteket jelentették.

Rendőriskolába toboroznak

A Kovászna Megyei Rendőrség felvételit hirdet a rendőrség kötelékébe tartozó intézmények posztliceális képzéseire. A rendelkezésre álló helyszínek és helyek száma: a câmpinai Vasile Lascăr Rendőriskolában 1340 hely, a kolozsvári Septimiu Mureșan-iskolában 300 hely, a nagyváradi Avram Iancu Határrendész-képzőben pedig 240 hely. Jelentkezni a sursaexterna@cv.politiaromana.ro e-mail-címen lehet, az utolsó határidő e hónap 18-a. További tájékoztatásak a megyei rendőrség hivatalos honlapján, a cv.politiaromana.ro található. Március 27-e a végső határidő, ameddig a teljes dossziét össze kell állítani, a jelentkezőket a Kőrösi Csoma Sándor utca 16. szám alatti székhelyen fogadják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük