Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lappangó cukorbetegség

Lappangó cukorbetegség Kovászna megye

Múlt hónapban a Sepsi Prospera pályázat keretében a Caritas segélyszervezet és a Máltai Szeretetszolgálat az Albert Optimun Medicals szakmai partnerségével közel 300 hátrányos helyzetű személy egészségügyi szűrését végezte el az Őrkőn, a Csíki negyedben és a Szépmezőn. A szűrés előzetes eredményeiről érdeklődtünk a szociális szolgáltatásokat nyújtó Máltai Szeretetszolgálat és az Albert Optimun Medicals képviselőitől.

Az akció része egy, a kevesebb szerencsével és lehetőséggel rendelkezők felzárkóztatását célzó, uniós finanszírozással futtatott integrált projektnek, melyet a Sepsi GAL Egyesület koordinál.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi szűrés első szakaszára Sepsiszentgyörgy három övezetében került sor, megcélozva azokat a közösségeket, melyek szociális és anyagi okok miatt nehezebben jutnak hozzá a medikális szolgáltatásokhoz. A civil szervezetek egészségügyi mediátorok, szociális munkások segítségével vették fel a kapcsolatot az érintettekkel, akik belgyógyászati, kardiológiai, szemészeti, a gyermekek pedig ortopédiai vizsgálaton estek át. Az Őrkőn közel 130, Szépmezőn és a Csíki negyedben 80–80 személy részesült kivizsgálásban. Székely Róbertet, a Máltai Szeretetszolgálat projektfelelősét arról kérdeztük, kirajzolódtak-e sajátos egészségügyi gondok a megcélzott, mélyszegénységben élő közösségen belül.

Bár még nincsenek feldolgozva mind a 300 személy vizsgálati eredményei, néhány következtetés már levonható, tudtuk meg Székely Róberttől. Az már látszik, hogy a gyerekek esetében sok a lúdtalp, az elnyűtt cipők fordásából fakadó lábtartás-probléma, valamint testtartás-hiba és sajnálatos módon nem jellemző, hogy a csecsemőknél elvégeznék a kötelező csípőízület-vizsgálatot. A belgyógyászati szűrés során sok esetben e vizsgálatokon derült ki a magas cukorszint, illetve cukorbetegség, Szépmezőn pedig gyakoriak a májbetegségek.

A szemészeti vizsgálat eredményeiről az Albert Optimun Medicals csapatát képviselő Albert András szemorvos számolt be részletesebben. Az Őrkőn a füst miatti folyamatos szemirritáció sokaknál vezetett a kúszóhályog kialakulásához, illetve sok a szemüvegre szoruló személy. Ám a közösségben megbélyegzik („lemagyarozzák”) azt, aki szemüveget visel, így nem foglalkoznak ezzel a gonddal. A Csíki negyedben, már városiasabb közegben, ez nem jellemző, inkább dioptria-problémák voltak. Szépmezőn is előfordul, hogy a 40-es korosztályban nem igazán foglalkoznak a korral bekövetkező látásromlással, de a relatív fiatal közösség szemészeti szempontból nem nevezhető problémásnak – tudtuk meg.

Dr. Albert András kifejtette, jelenleg az eddig észlelt egészségügyi gondok megoldásán fáradoznak, az érintetteket szakorvoshoz küldik. Ősszel kerül sor a szűrések második szakaszára, ekkor újabb 300 személyt részesülhet alapos kivizsgálásban. Az Albert Optimun Medicals képviselője reméli, hogy a közösségből második körben többen kedvet kapnak majd ahhoz, hogy eljöjjenek, és jelentkeznek majd a komolyabb problémákkal küzdők is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük