Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végre egy asztalnál

A pedagógusok szerdai kétórás figyelmeztető sztrájkját követően a miniszterelnök péntek délben végre leült a tárgyalóasztalhoz a három tanügyi szakszervezet képviselőivel, és elismerte követeléseik jogosságát. Két hetet kért, hogy a legfőbb követelésekre megoldást találjon.

Hirdetés
Hirdetés

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség december óta szorgalmazza a kormányfővel való tárgyalást, ennek halogatása is társult a tanügyiek sérelmeihez. A szakszervezeti vezetők pénteken a miniszterelnök, az oktatási miniszter, a tanügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium egy-egy államtitkárának jelenlétében adhatták elő követeléseiket.

Ezek elsősorban a bérekre, a törvénynek megfelelő fizetésemelések és pótlékok haladék nélküli folyósítására vonatkoztak. A tárgyalásokat követően kiadott közlemény szerint Nicolae Ciucă felállított egy bizottságot, mely a szakszervezeti vezetőket is bevonva február negyedikéig kidolgoz egy, határidőket is magába foglaló ütemtervet a pedagógusok követeléseinek megoldására. A bizottságot Sorin Câmpeanu tanügyminiszter koordinálja, de részt vesz benne a munkaügyi és a pénzügyminiszter is.

Nagy Gábor Kovászna megyei szakszervezeti vezető hétfőn érdeklődésünkre közölte, a tanügyminiszter első lépésként máris megnövelte a tanügyi állások számát, országos szinten 1175-tel. Ez főképp a nagy létszámú osztályok miatt volt szükséges, de azért is, hogy több iskolai tanácsadó, fejlesztő pedagógus, logopédus foglalkozhasson a sajátos nevelési igényű, magatartás- és részképesség-zavaros, vagy egyszerűen tanácstalan gyerekekkel. Munkájukra iszonyú nagy az igény, és meredeken nő, miközben csak városon van fejlesztő szakember, pszichológus, ott is nagyon kevés. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük