Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyílt levél Bogdan Aurescu úrnak, Románia külügyminiszterének

Tisztelt Külügyminiszter úr! Románia Parlamentjében Radu Cristescu kormánypárti képviselő felszólalásában olyan megengedhetetlen kijelentések hangzottak el, amelyek ellentétesek Románia európai uniós tagságával, és meggyőződésünk szerint Románia külpolitikájával is.

Kérjük Románia Külügyminisztériumát, hogy határolódjon el Radu Cristescu kormánypárti képviselő kijelentésétől, és erősítse meg:

  1. Jó kapcsolatokat kíván ápolni Ázsia legtöbb országával, és érdekelt e diplomáciai kapcsolatok elmélyítésében. Ezeket Románia a kölcsönös tiszteletre kívánja építeni.
  2. Románia változatlanul a schengeni övezet tagja akar lenni, és jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, és tudatában van annak, ismerve azt az egyszerű földrajzi realitásnak, hogy a schengeni övezet felé vezető út Magyarországon halad át.

Tisztelt Külügyminiszter úr!

Mi, székelyek, Románia magyar nemzetiségű állampolgárai büszkék vagyunk hun eredetünk hagyományára, amely rokonná tesz a türk népekkel és Ázsia legtöbb nemzetével. Radu Cristescu kormánypárti képviselő kijelentése, amelyben bennünket primitív, fegyveres hordáknak nevez, nem csak ránk nézve sértő, de Ázsia nemzeteire is.

Ma „a vad Ázsia” termeli a világ össztermékének 38,7 százalékát, amellyel a kontinensek között első helyen van. Romániának nemzeti érdeke, hogy Ázsia országaival jó gazdasági kapcsolatokat ápoljon a kölcsönös előnyök és tisztelet jegyében.

Jelen nyílt levelünket tájékoztatásként továbbítjuk a legtöbb ázsiai állam bukaresti nagykövetségének.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnök

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük